Ha fűtési berendezésről van szó, általában csak a gázkazánok, a radiátorok, a kandallók jutnak eszünkbe, ám ennél itt sokkal többről van szó. A hatékonysághoz hozzá tartoznak a melegvizet vezető csövek, sőt, mi több, a kémények használhatósága is. No de mit kell tudnia egy jó kéménynek?

Legyen univerzális

Az első, és talán az egyik legfontosabb, hogy legyen alkalmas bármilyen tüzelőberendezéshez: akár kondenzációs-, fali-, álló-, vagy más típusú gázkazánról legyen szó, vagy kandallóról, cserépkályháról, stb., mindegyikkel használható legyen. Emellett pedig fontos az is, hogy bármilyen tüzelőanyag adta égésterméket el tudjon vezetni. Feleljen meg tehát a modern fűtési technikák elvárásainak ugyanúgy, mint a hagyományos rendszerekéinek, biztosítva ezzel azt, hogy ha a tüzelőberendezések közt váltani szeretnénk idővel, adott legyen a lehetőség.

A béléscső kiégésbiztossága, és savállósága

A kéménynek igencsak strapabírónak kell lennie, hiszen folyamatosan nagymértékű hőmérsékletingadozásnak van kitéve. Kívülről rendszeresen hideg levegő éri, belülről pedig az égésnek köszönhetően állandó a meleg, sőt, az égéstermék gázai is egyfolytában próbára teszik. A béléscsőnek különösen fontos ezért kiégésbiztosnak lennie, hogy az őt ért hatásoknak üzembiztosan ellent tudjon állni. Emellett pedig fontos az is, hogy saválló legyen, hiszen a kondenzáció során nemcsak nedvesség, hanem maró savak is keletkeznek és kicsapódnak.

A nedvességet is tűrnie kell

Minden kéményben tapasztalható, hogy nedvesség keletkezik. Különösen érvényes ez a korszerű kivitelezésű, alacsony égéstermékgáz-hőmérsékletű fűtőberendezésekre. Ezeknél a típusoknál a kondenzátum-képződés nagyon intenzív lehet, a kéményt tehát úgy kell megépíteni, hogy az egész konstrukció kibírja a nedvesség okozta megpróbáltatásokat is, illetve, hogy a kürtő úgy legyen megépítve, hogy az könnyen hozzáférhető legyen.

Hasonló bejegyzések