Notebook vagy laptop, mindkét angol kifejezés helyes a hordozható személyi számítógépekre vonatkozóan. A notebookok megfelelnek az asztali számítógépeknek csak kompakt kivitelben, kisebb méretű alkatrészekkel. Laptopot elsősorban azoknak éri meg vásárolni, akik hordozható eszközt szeretnének, mert például a munkájuk megköveteli, vagy csak sokat utaznak.
Más-más tulajdonságokat kell figyelembe vennie annak, aki munkához, gépeléshez vagy speciális programok használatára szeretné használni a notebookját, és mást annak, akik filmeket, videókat nézni, vagy játszani szeretne. Sok cég már bevezette a különböző, üzleti célra használt laptopok márkacsaládját. Az üzleti célra vásárolt számítógépek és laptopok számára a strapabírás, a hosszú üzemidő és a stabilitás a legfontosabb, gyakran az operációs rendszerek speciális üzleti változatát telepítik fel a gépekre. A szórakozásra szánt laptopokat nem hosszú üzemidőre vagy rendszeres mozgatásra tervezik, az operációs rendszerek közül pedig a „simát” találhatjuk rajta, vagy nincsen rajta semmilyen operációs rendszer.
A laptop súlya és mérete is döntő lehet a vásárláskor. Ha gyakran szeretnénk ide-oda vinni, érdemes a könnyebb kivitelt választani, ám ezzel együtt jár a kijelző méretének csökkenése is. Amennyiben nagy méretű kijelzőt szeretnénk, mert például sokat akarunk játszani vagy nagyobb méretben kívánjuk nézni a filmeket, akkor a gép súlya is általában ezzel arányosan nő, ezek a DTR készülékek.
Kivitelezés szempontjából a hagyományos notebook kihajtható, billentyűzettel és touchpaddal rendelkező készülék. A táblagépek érintőképernyős készülék, melyet ujjal vagy tollal lehet használni, akiknek az érintőképernyős megoldás tetszik a legjobban, nekik ebbe érdemes invesztálniuk. Léteznek a táblagépeknek olyan változatai, amelyhez csatlakoztatható billentyűzet és touchpad, így a két részt összerakva egy komplett notebookot kapunk. Így hogyha írni szeretnénk, akkor a billentyűzet csatlakoztatásával könnyedén meg lehet tenni, ha pedig nincs rá szükség, akkor a táblagépet külön is tudjuk használni.
Fontos, hogy hosszú távú befektetésként gondoljunk a laptop vásárlásra. Mindenképpen megbízható, ismert márkát válasszunk, és akkor nem érhet meglepetés minket.

Hasonló bejegyzések