Mindegy, hogy az alapot akarjuk elkészíteni álmaink otthonához, a kerítés alapját akarjuk lebetonozni, vagy a kerti járdát készítenénk el, betonra lesz szükségünk. Persze ez így egy meglehetősen tág fogalom, hiszen betonból sem egyféle létezik már.

Többféle megoldás kínálkozik, ha valamilyen betonozási munkát szeretnénk elvégezni. Először persze azt érdemes eldöntenünk, hogy mi szeretnénk kikeverni a betont, tehát mi adagoljuk a cementet, a sódert és a vizet, vagy valamilyen előre kikevert megoldásban gondolkodhatunk, esetleg valamire a kettő között.

A kisebb betonozási munkákhoz akár mi magunk is keverhetjük a betont, de sok fáradtságtól, vesződségtől és idegeskedéstől kíméljük meg magunkat, ha inkább készbetontban vagy valamilyen előre kikevert megoldásban gondolkodunk.

Ha nem akarunk házilag betont keverni

Abban az esetben, ha megkímélnénk magunkat a betonkeverés fáradtságától, és a helyes cement, sóder, víz arányának kiszámításától, akkor is többféle megoldást választhatunk.

Sima zsákos beton: ez a megoldás akkor hatékony, ha kisebb betonozási feladatokat szeretnénk elvégezni a ház körül. A kerítés alapozásához, a lépcső betonozásához, vagy egy kisebb kerti járda kialakításához jó megoldás lehet. Zsákos kiszerelésben a legtöbb barkácsáruházban beszerezhető, könnyen és gyorsan hazaszállítható, és mindössze csak vizet kell hozzá kevernünk a megfelelő mennyiségben, hogy kezdődhessen a betonozás.

Földnedves beton: nagyobb felületek betonozására, például alapozásra nagyon jó lehetőség. Nagy előnye, hogy a kiszállítást követően pár óráig, akár egy napig is eláll anélkül, hogy romlana a minősége. Akkor érdemes ebben gondolkodni, ha nem tudjuk az alapozást rögtön akkor elvégezni, amikor a beton kiszállításra kerül.

Mixerbeton: ez egy nagyon jó, hatékony és gyors megoldás. A mixerbeton képlékeny állapotba kerül kiszállításra, és azonnal kezdődhet is az alapozás, sőt, kezdeni is kell. Nagyon jól bírja a szélsőséges körülményeket, így hideg időbe vagy nagy kánikulába is használható, ellentétben más betontípusokkal. Általában akkor szokták javasolni, ha nagy mennyiségű betonra van szükség, illetve nincs mód vagy lehetőség a beton tárolására.

Hasonló bejegyzések