Nagyon csak párral megesik, hogy az gyerek születése után zátonyra fut a kapcsolat. Pedig házastársak vagy élettársak nagyon várták a babát, a kapcsolatuk is stabil volt, aztán egyszer csak minden rosszra fordult. De miért?

Nos, a gyermek születése egy teljesen természetes krízis, de attól még krízis. Bővül a család, kétfős családból egyszerre három (ikrek esetén négyfős) család lett, az addig megszokott életünk teljesen átalakul, a változást pedig nem mindenki viseli jól. Emellett minden figyelem és energia a babára koncentrálódik.

Jön a kialvatlanság, a hölgyek hormonháztartása felborul, gyakoriak a hangulatingadozások stb. A párkapcsolatra már jóval kevesebb figyelem jut, ami egyfelől érthető is, hiszen más lesz a prioritás. Emellett a libidóra is hatással van a baba megszületése. A hölgyek között sokan tapasztalják, hogy nincs kedvük az intim együttlétekhez, de férfiaknál sem ritka, hogy a stressz és a kialvatlanság merevedési zavart okoz.

Ez persze teljesen normális, de ahogyan egy gyermek, úgy a párkapcsolat is csak rövid időre hagyható magára, ápolni, gondozni kell, különben nem fog jól működni.

Az sem ritka, hogy a párkapcsolati gondokat az okozza, hogy a pár tagjai teljesen mást gondolnak a szülői szerepekről, és ez konfliktusokhoz vezet.

Mit lehet tenni ellene?

A baba megszületése után idő kell, amíg beáll egy „rend”, hozzászokunk az új életstílushoz és megszokásokhoz. Ám, amint lehet, mindenképp kezdjünk odafigyelni a párkapcsolatunkra is. Próbáljunk meg időt szakítani arra, hogy minőségi időt tölthessünk együtt, intim perceket. Ne hanyagoljuk el az együttléteket, de a mély beszélgetések is elengedhetetlenek, hogy ezt a krízist képesek legyünk átvészelni.

Az együttlétekhez persze ilyenkor nem mindig van kedve, erő, hangulat. De ha nem figyelünk oda, akkor akár hetek, hónapok is eltelhetnek testi kapcsolat nélkül, ez pedig komoly kihívás egy kapcsolatban. Ha valamilyen probléma merül fel, önértékelési problémák, depresszió, alacsony libidó, merevedési zavar, vagy csak nem úgy kívánjuk egymást, mint régen, érdemes átbeszélni a párunkkal, és ha kell segítséget kérni.

Hasonló bejegyzések