A kiskutyákat nagyon fontos úgy nevelni, hogy megfelelően szocializáltak legyenek. A szocializáció alapvetően határozza meg a kutya és környezete mindennapjait, és sokkal jelentősebben befolyásolja a viselkedést, mint a kutya fajtája.
A szocializálás az első 16 hétben a leghatékonyabb, az állat ilyenkor a legfogékonyabb a tanulásra, mivel még nincsenek berögzött szokásai. A megfelelő szokásokat, viselkedést, hozzáállást, mondjuk úgy, életszemléletet a kiskutya még üres kis fejébe jól bele lehet illeszteni, hiszen nem kell előbb kiirtani a rossz szokásokat, mert még nincsenek. A kölyökkori szocializáció egy vissza nem térő lehetőség, ezért ebben az első 16 hónapban nagyon sok törődést, figyelmet és gondolkodást igényel az állat tartása.
A nem szocializált kutya félős, agresszív, nem tudja jól kezelni az ösztöneit, nem fogadja el, hogy a park nem az övé, az utcán, a tömegközlekedési eszközön vagy akár otthon, ha vendég jön, a saját feje, ösztönei által vezérelve cselekszik, ami sokszor problémához vezet. A szocializált állatot nyugodtan ki lehet vinni emberek közé, más állatok közé, nem fogják zavarni, nem fogja rájuk zúdítani agresszióját és felfogja, hogy a park közös, az utca közös terület, neki csak a lakáson belül lehet védeni a territóriumot, de azt is csak akkor, ha épp nem a gazdi barátai jöttek át.
A szocializált kutya nem ugat feleslegesen, nem szorong, hanem fesztelenül viselkedik, szívesen játszik más kutyákkal és nem kap oda az emberek lába szárához csak úgy, mert épp olyan kedve van. Arra is fontos megtanítani az állatot, hogy az idegeneket nem bántjuk és nem vagyunk velük ellenségesek, de nem is barátkozunk annyira, hogy elfogadjunk ételt vagy felemeljenek az ölükbe a gazdi jóváhagyása nélkül.
A szocializáció, a világ és annak dolgainak bemutatása azért is fontos, főleg ebben a 16 hónapban, mert az állat így felkészül a váratlan helyzetekre is. Ha életében először tapasztal útfúrást, nem fog halálra rémülni, ugatni, pánikolni és húzni a pórázt, mert tudja, hogy őt ez a hangos furcsaság nem érinti, ez az emberek dolga, neki csak ki kell kerülni. A mosógép, porszívó és hasonlók is halálra rémíthetik, ha kiskorában nem megfelelően szocializálódott. Ha tömegközlekedéssel is fog utazni, akkor már kölyökként fontos elvinni „néhány körre”, hogy szokja, hogy ebben a közegben is otthonosan mozogjon.
Fontos, hogy az ijesztő dolgokat a hozzád kerülés első heteiben mellőzd, mert ezzel örök nyomot hagyhatsz az állatban és az ellenkező hatást éred el. Ez a hét körülbelül a születéstől számított nyolcadik, kilencedik és tízedik hét. Csak apránként, türelemmel adagoljuk neki a világot, mindig az előző lépésre építve föl a következőt. Egyetlen nagyobb pánik egész életére érzelmi törést jelenthet és bizonyos helyzetekben, hiába a nevelés elő fog jönni a rossz beidegződés. Ha van más háziállat is a közelben, hagyd, hogy magától közeledjen, de felügyeld folyamatosan.

Hasonló bejegyzések