Az egyik legnagyobb rémálma az embernek a dugulás. Rendszerint a legrosszabb időben csap le ránk, és ha nem vagyunk körültekintőek az elhárítás során, akkor akár komolyabb károkat is okozhatunk. Mégis, mire figyeljünk, mi okozhat elzáródást?

Ha nem folyik le a víz..

Annak számos oka lehet. Nemcsak belső területen fordul elő dugulás, hanem bizony kint is, a csatornák is nagyon könnyen eltömődhetnek. Leginkább  az okozza a dugulást, hogy valami bekerül a rendszerbe. Elképzelhető, hogy apróbb dolgok halmozódnak fel a csőben, és egy idő után mondja be az unalmast, de az is megtörténhet, hogy egyetlen tárgy az okozó. Szerencsés esetben elérjük a dugulást okozó tárgyat, és eltávolítjuk. Kevésbé szerencsés esetben hívjuk a duguláselhárítókat, akik vagy bontással, vagy bontás nélkül, de megszüntetik az elzáródást. A bedobált tárgyaktól nagyon hamar lehet dugulás, szóval inkább használjuk a szemetest a vécé vagy a mosogató csapja helyett.

Mire figyeljünk?

Felejtsük el, hogy a kádban, a csap felett vagy a zuhanyfülkében szőrtelenítünk. A szűrők ugyan nagyrészt megfogják a szőrszálakat, de nem nyújtanak száz százalékos védelmet. Ha tehetjük, egy tálba vagy egy lavórba öntsünk vizet, és abban tisztítsuk a borotvát, végül pedig a vizet a vécécsészébe öntsük.
A különféle samponok, balzsamok, szappanok és tusfürdők is felelősek a dugulásért. Nem folynak le teljesen a vízzel, hanem megtapadnak a csövek falain, és a lerakódás előbb-utóbb elzáródáshoz vezet. Ezeket a termékeket nem igazán lehet kiiktatni az életünkből, úgyhogy ajánlott bizonyos időközönként lefolyót tisztító szert önteni a csövekbe. Akik nem szeretik a vegyszeres anyagokat, azok megpróbálkozhatnak például az ecettel. Nincs kellemes szaga, de hatásos.

Hasonló bejegyzések