A matrjoska névről az emberek többségének bizonyára a rendszerváltás előtti időkben ismert, és minden lakás kötelező kellékeként felbukkant Matrjoska-babák jutnak eszünkbe, holott ez a speciális játékszer még sehol sem volt akkor, amikor a kifejezés egy különleges orosz ételféle esetében elterjedt.
A nagy étvágyú oroszok ugyanis már évszázadokkal ezelőtt is imádtak enni, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a matrjoska, amit ma már sajnos csak nagyon ritkán készítenek az országban, holott egykoron a nemzeti ünnepek elmaradhatatlan kelléke volt. Hogy miről is van szó?

Népszerű receptek:

Egy kis múltidézés

A legutóbbi nagy matrjoska sütésre Moszkvában került sor, ahol a város 867. születésnapját ünnepelték a helyiek, és ennek örömére nem csak egy hagyományőrző-, hanem egyben egy gasztronómiai fesztivált is tartottak, amelyen patakokban folyt a vodka, miközben pedig természetesen a világhírű matrjoska is megsütésre került. A nagy eseményre a Poklonnaja-hegynél került sor, ahová nagyon sokan ellátogattak a 12 milliós lakosú városból, hiszen az ott élők többsége már azt is elfelejtette, hogy milyen nemzeti ételekkel rendelkezett egykoron Oroszország. Az eseményen a város legjobb éttermei képviseltették magukat, de a fő attrakció nem volt más, mint a sokat emlegetett matrjoska, avagy egy 600 kilós töltött ökör megsütése.
A hangsúly pedig a töltött ökrön van, hiszen egy hagyományos ökörsütés mindennek tekinthető, csak rendhagyónak, illetve különlegesnek nem. Ellenben a matrjoska egy igazi különlegesség, egy orosz ínyencség, hiszen a régi orosz recept szerint készítve a hatalmas ökröt nem csak fűszerezték és pácolták, hanem ezen túlmenően minden földi jóval meg is töltötték. Érdekesség, hogy a matrjoska évtizedek óta legfeljebb csak a legeldugottabb, legnagyobb múltidéző fesztiválokon került elő Oroszországban, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy a különlegesség receptjét egy olyan szakácskönyvből írták ki, amely Nagy Katalin cárnő idejéből származott.
Mi is az a matrjoska?
Matrjoska babát bizonyára mindenki látott már életében, aki még nem, az több kisebb, fából készült festet babát képzeljen el, amelyek középen szétszedhetők, és egymásba pakolhatók voltak. Ez a réteges elképzelés jelenik meg a matrjoska névre keresztelt étel esetében is, noha téved, aki azt gondolja, hogy egymásba tett kisebb-nagyobb ökrökről van szó, inkább egyfajta különleges töltelékről. A matrjoska egészét egy hatalmas, több száz kilós ökör alkotja, amelyet megnyúznak, megtisztítanak a belsőségektől, megforgatják a fűszerben, pácolják, és a hasi részen végigvágják. Ide tesznek bele egy hasonló eljáráson átesett bárányt, amelyben korábban beletöltöttek négy kacsát, a kacsákba pedig több tucatnyi tojást helyeztek el, amelyeket kacsamájjal, illetve egy azon alapuló pástétommal töltöttek meg. A kóstolók és a leírások szerint a háromféle hús egybesülése egy olyan különleges ízt és élményt ad, amihez foghatót korábban még senki sem tapasztalt.
A matrjoska története egyébiránt II. Katalin idejéből származik, pontosabban akkor terjedt el, hiszen udvari szakácsai rendszeresen készítettek a királyi lakomákon ilyen finomságokat, de hogy ők honnan szedték mindezt, arról nincsenek konkrét információink. Ami bizonyos, hogy egy spanyol leírásban már majdnem másfél évszázaddal előbb, az 1600-as évek elején találhatunk rá utalást, így többek között például Don Quijote de la Mancha történetében is szóba kerül egy hasonló ételkülönlegesség, noha ott az ökör belsejébe 12 kismalac került.

Hasonló bejegyzések