A matrjoska névről az emberek többségének bizonyára a rendszerváltás előtti időkben ismert, és minden lakás kötelező kellékeként felbukkant Matrjoska-babák jutnak eszünkbe, holott ez a speciális játékszer még sehol sem volt akkor, amikor a kifejezés egy különleges orosz ételféle esetében elterjedt.
A nagy étvágyú oroszok ugyanis már évszázadokkal ezelőtt is imádtak enni, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a matrjoska, amit ma már sajnos csak nagyon ritkán készítenek az országban, holott egykoron a nemzeti ünnepek elmaradhatatlan kelléke volt. Hogy miről is van szó?
Népszerű receptek:
- Receptek: mesterszakacs.eu
Egy kis múltidézés
A legutóbbi nagy matrjoska sütésre Moszkvában került sor, ahol a város 867. születésnapját ünnepelték a helyiek, és ennek örömére nem csak egy hagyományőrző-, hanem egyben egy gasztronómiai fesztivált is tartottak, amelyen patakokban folyt a vodka, miközben pedig természetesen a világhírű matrjoska is megsütésre került. A nagy eseményre a Poklonnaja-hegynél került sor, ahová nagyon sokan ellátogattak a 12 milliós lakosú városból, hiszen az ott élők többsége már azt is elfelejtette, hogy milyen nemzeti ételekkel rendelkezett egykoron Oroszország. Az eseményen a város legjobb éttermei képviseltették magukat, de a fő attrakció nem volt más, mint a sokat emlegetett matrjoska, avagy egy 600 kilós töltött ökör megsütése.
A hangsúly pedig a töltött ökrön van, hiszen egy hagyományos ökörsütés mindennek tekinthető, csak rendhagyónak, illetve különlegesnek nem. Ellenben a matrjoska egy igazi különlegesség, egy orosz ínyencség, hiszen a régi orosz recept szerint készítve a hatalmas ökröt nem csak fűszerezték és pácolták, hanem ezen túlmenően minden földi jóval meg is töltötték. Érdekesség, hogy a matrjoska évtizedek óta legfeljebb csak a legeldugottabb, legnagyobb múltidéző fesztiválokon került elő Oroszországban, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy a különlegesség receptjét egy olyan szakácskönyvből írták ki, amely Nagy Katalin cárnő idejéből származott.
Mi is az a matrjoska?
Matrjoska babát bizonyára mindenki látott már életében, aki még nem, az több kisebb, fából készült festet babát képzeljen el, amelyek középen szétszedhetők, és egymásba pakolhatók voltak. Ez a réteges elképzelés jelenik meg a matrjoska névre keresztelt étel esetében is, noha téved, aki azt gondolja, hogy egymásba tett kisebb-nagyobb ökrökről van szó, inkább egyfajta különleges töltelékről. A matrjoska egészét egy hatalmas, több száz kilós ökör alkotja, amelyet megnyúznak, megtisztítanak a belsőségektől, megforgatják a fűszerben, pácolják, és a hasi részen végigvágják. Ide tesznek bele egy hasonló eljáráson átesett bárányt, amelyben korábban beletöltöttek négy kacsát, a kacsákba pedig több tucatnyi tojást helyeztek el, amelyeket kacsamájjal, illetve egy azon alapuló pástétommal töltöttek meg. A kóstolók és a leírások szerint a háromféle hús egybesülése egy olyan különleges ízt és élményt ad, amihez foghatót korábban még senki sem tapasztalt.
A matrjoska története egyébiránt II. Katalin idejéből származik, pontosabban akkor terjedt el, hiszen udvari szakácsai rendszeresen készítettek a királyi lakomákon ilyen finomságokat, de hogy ők honnan szedték mindezt, arról nincsenek konkrét információink. Ami bizonyos, hogy egy spanyol leírásban már majdnem másfél évszázaddal előbb, az 1600-as évek elején találhatunk rá utalást, így többek között például Don Quijote de la Mancha történetében is szóba kerül egy hasonló ételkülönlegesség, noha ott az ökör belsejébe 12 kismalac került.