A legtöbb ember nagyon boldogan szeretné kimondani a címben szereplő kérdést. Szerencsére ez ma már nem csak álom, hanem maga a valóság is lehet. A napelemes rendszerek megbízhatóak, környezetkímélőek, és a gyártók azt is garantálják, hogy huszonöt év múlva is legalább 80%-os hatásfokkal fognak működni.

A napelemes rendszer

  • Napelem telepítésén gondolkodik? – Irány a SolarSide Kft.

Vannak, akik bankbetétben tartják a pénzüket, mások részvényben. Az egyik legjobb hosszútávú befektetés a napelem vásárlás lehet. Ebbe csak akkor érdemes igazán belevágni, ha olyan saját otthonunk van, amiből nem szeretnénk kiköltözni egyhamar. Ha mégis így lenne, van, aki hajlandó plusz százezreket fizetni csak azért, mert napelem van a házon, nem pedig hagyományos módon nyerik az áramot, illetve a tulajdonos magával is viheti új házába.
Az energiaárak nőnek, ezért egyre többen próbálnak különféle alternatív lehetőségek felé kacsintgatni. Az egyik legjobb ilyen lehetőség a napelemes rendszer. A rendszert elsősorban a tetőre szokás szerelni, amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a földre is megoldható, bár ez kényelmetlenséggel és extra befektetéssel is járhat. A rendszer a napsütésből nyeri ki az energiát, amit aztán egyenárammá alakít át és így kerül bevezetésre a házba.
A napelemes rendszerek sajnos még mindig viszonylag drágák, így akik nem égetik éjt nappallá téve a villanyt, vagy megy több elektromos berendezésük a nap huszonnégy órájában, azok számára még mindig sok év, mire megtérül. Ennek ellenére is megéri azonban a befektetés, hiszen ezzel az eszközzel örökre kiváltjuk a villanyszámlát. Ez tehát a jövő befektetése, nemcsak a magunké, hanem a családunké, a következő generációké is lehet. Természetesen időről időre felmerülhetnek bizonyos költségek, de ezek elenyészőek hosszútávon. Márpedig napelemes rendszernél évtizedekben kell gondolkodni, nem csak néhány évben.

Költségcsökkentés!

Egyre több állami intézmény, kórház, iskola, uszoda, idősek otthona vált át ilyen jellegű rendszerekre, nem véletlenül. Nemcsak jogi személyeknek, vállalkozásoknak és állami tulajdonban levő intézményeknek van lehetőségük kedvezményeket igénybevenni, hanem magánszemélyek is. Időről időre pályázatokat írnak ki, amelyek megnyerésével drasztikusan csökkenthető a befizetési összeg. Amennyiben túltermelésünk van, azt eladhatjuk a szolgáltatónak, aki számla ellenében megveszi, és szétosztja. Ez persze most egy remek lehetőség, de nem tudni, hogy meddig él majd. Meggazdagodni az árameladásból nem fogunk, de csökkenti a rendszerbe fektetett pénzünket.
A lakástakarékok sem elhanyagolhatóak. A befizetésekre járó harminc százalék, plusz a kamatok jelentősen csökkentik a költségeket. Érdemes minél több családtagunkat bevonni (mindenkinek jár a csecsemőtől az aggastyánig!), így még többet nyerhetünk vele.
Ha most még csak gondolkodunk a dolgon, érdemes egy ideig az ingatlanpiac és az áramszolgáltatások híreit nyomon követni, hiszen egy-egy drasztikus változtatás jelentősen növelheti vagy épp csökkentheti a költségeinket és a megtérülési időt.

Hasonló bejegyzések