Sok ember szerint a tolmács és a fordító szinonima, pedig ez egyáltalán nincs így. A két tevékenység között hatalmas különbségek vannak, amiket mindenképp ismernünk kell, hogy el tudjuk dönteni, mire is van szükségünk: tolmácsra vagy fordítóra? A közös pont mindkettőben az idegen nyelv lefordítása az anyanyelvükre, vagy épp egy harmadik nyelvre.

A fordításokhoz mindenképp szükség van az adott nyelv vagy nyelvek kiváló ismeretére, illetve szaknyelvi ismeretekre is, nem elegendő a hétköznapi nyelvezet ismerete.

A különbségek ott kezdődnek, hogy hallott, vagy írott szövegről van-e szó. A tolmácsok elsősorban a hallott szöveget fordítják le azok számára, akik nem rendelkeznek a megfelelő nyelvtudással. Természetesen nem csak kizárólag beszélni kell, hiszen előfordulhatnak olyan szituációk, ahol a tolmácsnak jegyzetelni kell.

Ebben az esetben hallás után kell a jegyzeteket elkészítenie, vagyis nem lényegében nem találkozik írott szöveggel csak, hallja az idegen nyelvű mondatokat. Természetesen ehhez is szükség van szakmai ismeretekre.

Milyen egy jó fordító, és miben más, mint egy tolmács?

A fordító ezzel szemben csak írott szöveggel találkozik, és azt fordítja le írásban. Ilyen szövegek lehetnek a különböző okiratok vagy céges és hivatalos dokumentumok, szakirányú szövegek, szerződések, idegen nyelvű könyvek, folyóiratok, használati utasítások és műszaki leírások.

Ezek fordításához azonban nem elegendő, ha csak ismerjük az adott idegen nyelvet, nagyon magas szinten kell tudni írni és beszélni is, ráadásul, aki szakfordítónak készül, szakirányú ismerettel is kell rendelkeznie.

De hogyan is lesz valaki igazán jó fordító? Először is el kell végezni egy fordító képzést, melynek során olyan képességeket kell elsajátítani, ami lehetővé teszi, hogy az adott szövegeket mélyebben értelemben is fel tudják dolgozni, és úgy átfordítani az anyanyelvükre, mintha eleve anyanyelven íródott volna.

Mivel nem csak a megfelelő szó használata a fontos, hanem a szöveg felépítése is, így a fordítói munka nagyfokú precizitást is igényel.

Hasonló bejegyzések