Néhány szülő az elektronikus eszközökhöz fordul, amikor a gyereket szórakoztatni szeretné, vagy egy kis nyugalomra vágyik. Mások simán előhagyják a távirányítót, és nem szólnak a legkisebbekre sem, így kedvük szerint kapcsolgathatnak a csatornák között.

Azonban különböző orvosok és pszichológusok szerint egy háromévesnél idősebb gyermek csak napi két órát nézhet tévét, ami a legidősebbekre is ugyanúgy vonatkozik.

Ha a tévénézés meghaladja a napi két órát, a gyermeknél olyan problémák jelentkezhetnek, mint az alvászavarok, az iskolai tanulási problémák vagy a nyelvi fejlődés elmaradása. A televízió előtt töltött idő mennyisége a gyermek életkorától és életkörülményeitől függ. A túl sok idő azonban szintén mindenkit érint, de más-más módon.

Milyen műsorokat nézzenek a gyerekek?

A háztartás legfiatalabb tagjai számára többféle televíziós program készül. De ettől még ugyanúgy értékelnünk kell a gyerekek kedvenc műsorának a tartalmát, és azt, hogy jó tanulságokat vonnak-e le belőle.

Különböző tanulmányok azonban kimutatták, hogy ha a szülő elkíséri a kicsit a műsor megtekintése közben, és elmagyarázza neki, mi történik, akkor még jobban megérti az információkat.

Használjunk művészeti vagy sporttevékenységeket a televízió helyettesítésére

Szerencsére könnyen megváltoztathatjuk a szokásokat, hogy a gyerekek ne nézzenek annyi tévét. Ehhez a művészeti vagy sporttevékenységek felé irányíthatjuk őket, de először is tudnunk kell, hogy milyen tevékenységeket szeretnek vagy nem szeretnek csinálni.

Számos lehetőség van arra, hogy fiatalok fizikai tevékenységet végezzenek. Választhatunk különböző sport- vagy kulturális központokat, ezenkívül egyes iskolák ezeket az órákat tanórán kívüli tevékenységként is kínálják.

Ha a gyerekek a kedvenc tevékenységüket végzik, boldogok lesznek, és nem fog hiányozni nekik a tévé, ez a fajta tevékenység pedig segít nekik új személyes kapcsolatokat kialakítani, és elősegíti a szociális fejlődésüket. A TV nem rossz, de mindig tartsuk a megfelelő helyen.

Hasonló bejegyzések