Matracvásárlásnál fontos figyelembe venni az élettartamot, a tisztíthatóságot is. Az a matrac, mely ezen feltételeknél jól teljesít, önmagában így is védtelen a környezeti hatásokkal szemben. A nem megfelelő használat, a szellőztetés, tisztítás hiánya bármelyik matracot tönkreteszi, ezért fontos, hogy megelőzzük a bajt és már a kicsomagolást követően védjük új fekvőbetétünket.
A matrac védelmére a matracvédő lepedő a legjobb megoldás. Nagyon sokrétű kiegészítőről van szó, mely nem csupán a koszolódástól, atkáktól, portól és nedvességtől védi a matracot, de hosszabb élettartamot biztosíthat számára. A matracvédő a matrac használója számára is nagyon előnnyel szolgál, mivel enyhíthető vele az asztma, allergia számos tünete és magasan a leghigiénikusabb alvást tudja biztosítani.
Akár azt is mondhatjuk, hogy a matracvédő lepedő használata „kötelező”. Igaz, hogy lepedő nélkül kulturált ember aligha fekszik rá a matracra, de egy sima, átlagos lepedő, mely ágynemű kategóriába sorolható, nem fogja azt a védelmi faktort biztosítani sem a matrac sem pedig az ember számára, amire – nyugodtan állíthatjuk – alapvető szükség van. A matracvédő természetesen nem jelenti azt, hogy lepedőt már nem is kell használnunk. De igen, kell a lepedő is, viszont egy védőréteggel felvértezve, a matrac sokkal kevesebbszer igényel tisztítást és esetleges házikedvencek okozta szennyeződés, véletlenül kiöntött tea, kakaó vagy a gyerekekkel előforduló pisibalesetek sem okoznak akkora kárt, hogy a matrac hosszú ideig bűzölögjön, nehezen száradjon ki vagy a legrosszabb esetben le kelljen cserélni.
Kicsi beruházás, ugyanakkor a könnyű tisztíthatóságnak köszönhetően a legpraktikusabb, leghigiénikusabb megoldás a matracvédő lepedő, főleg, ha igényes, és igazán tökéletes matracot találtunk magunknak.
Sajnos még manapság is sok matrac készül fixhuzatos kivitelben, melynek következtében nehezebben tisztítható. Ezen eseteknél fokozottan szükség van a matrac védelmére, melyet egy egyszerű lepedő, mint írtuk, nem tud biztosítani. Nagyon komoly higiéniai kockázatot jelent a matracok koszolódása, porosodása, a beléjük költöző atkák és az esetleges nagyobb mennyiségű nedvessé és rossz szellőzés kombinációjaként kialakuló dohosodás, penészedés.
Vigyázzunk matracainkra, mert ezek biztosítják a megfelelő alvást számunkra!

Hasonló bejegyzések