A lakások árai igencsak megszabják, hogy milyen ingatlant vásárolhatunk, ám most úgy tűnik, minden okunk megvan a bizakodásra. A több millió forintos kiadást általában lakáshitelből finanszírozzuk, és ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor később bizony sok bosszúság érhet miket emiatt. Mit tehetünk, hogy a lakásvásárlás valóban öröm legyen?

Alternatívák felmérése

Mivel az ingatlanpiac jelenleg nagy ívben fellendülést mutat, így várható a jövőben, hogy egyre több házat, lakást fognak megvásárolni, vagy akár bérbe adni. Nagyon fontos, hogy az aláírást ne kapkodjuk el, és ne vágjunk bele az első adódó lehetőségbe anélkül, hogy a kínálkozó alternatívákat felmérjük. Igaz ez mindenféle megállapodásra, és az építési szerződésekre pedig különösen. Ha például felújítunk, akkor érdemes olyan vállalkozásra bízni a teendőket, amely megfelelő referenciákkal rendelkezik, bátran kérjünk tanácsot ismerőseinktől, böngésszünk az interneten. Több vállalkozástól is van lehetőség ajánlatot kérni, így könnyebben mérlegelhetjük a kínálkozó lehetőségeket, az árakat, és a kiszabott feltételeket.

Ha már döntöttünk…

Amennyiben sikerült a döntést meghozni, akkor az elénk fektetett szerződést tüzetesen vizsgáljuk át, annak minden egyes pontját, beleértve az általános szerződési feltéteket is, hogy a későbbiekben ne érjenek miket kellemetlen meglepetések majd. Ha indokoltnak látjuk, akkor vegyük a bátorságot, és kezdeményezzünk változtatásokat a szerződésben, és ha a másik fél nem rugalmas ebben, akkor is a miénk a döntés, hogy ennek ellenére vele végeztetjük-e el a munkát vagy sem.

A kivitelezés ellenőrzése

Ne hunyjunk szemet a kivitelezés felett, ne érezzük kellemetlenül magunkat a folyamatos kontroll miatt! Bátran kísérjük figyelemmel az egyes szakaszokat, és ha közben valamit másként, vagy esetleg alaposabban szeretnénk, beszéljük meg a vállalkozással, hiszen az elkészült házban, lakásban mi fogunk később élni. Emellett pedig ilyenkor kiderül, hogy várható-e késés, mert ha igen, akkor a vállalkozás a szerződésben meghatározott késedelem tényét valósítja meg, és ekkor határozott lehetőségünk van a kötbérigényünkkel élni.

Hasonló bejegyzések