Sokan el sem tudnánk képzelni egy mesés tengerparti nyaralást kedvencünk nélkül, és egyértelműen Őt is bepakoljuk a kocsiba. Azonban van néhány fontos tényező és óvintézkedés, amit nem árt szem előtt tartanunk, ugyanis egy-egy új, idegen helyen Őt is veszélyeztetik a fertőzések.

Védőoltás ellenére

A gazdikat tehát nemcsak magukkal szemben, hanem olyannyira szeretett kedvencükre nézve is igen nagy felelősség terheli, mind a gondoskodást, mind pedig a felelősséget illetően. Ugyanis fontos szem előtt tartanunk, hogy hiába kapott meg kisállatunk mindenféle védőoltást, és hiába eszik úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, egészséges és tökéletesen működő az immunrendszere, sajnos szervezete ennek ellenére sem lesz egészen felkészülve a más éghajlaton fellelhető élősködőkkel és parazitákkal szemben.

Leishmaniosis

Az egyik legveszélyesebb betegség, amely fenyegetheti kutyusunkat, az a leishmaniosis nevű betegség, amelyet egy szabad szemmel alig látható kis rovar, a lepkeszúnyog okoz. Sajnos ezek a kis rovarok a fentebb említett, egyik legalattomosabb és legveszélyesebb betegséget hordozzák testükben. A betegséget pedig vérszívásuk közben juttatják kedvencünk szervezetébe. Ez a szőrös szárnyú szúnyog első sorban a mediterrán éghajlatú területeken él meg, de Svájcban és Franciaországban is találkozhatunk vele.
Az általa terjesztett betegség tünetei a következők:

  • szőrhiány a fülön, szemkörnyéken vagy farkukon
  • mancsaikon, fülkagylóikon fekélyes bőrgyulladást találhatunk
  • az orrháton pikkelyesen hámló területek jelennek meg, és fokozottá válik körmük szaruképződése.

Legrosszabb esetben pedig sajnos előfordulhat, hogy vese, ér, ízület és szemkárosodást szenved kis kedvencünk, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a jövőre nézve.

Előzzük hát meg!

Szerencsére mára már van hatékony védekezés, amely a betegség kialakulása ellen tökéletes módszer. A hagyományos nyakörvek mellett létezik egy olyan is, amely kifejezetten ezt a betegséget terjesztő szúnyogok ellen véd, elriasztja őket. Ezzel 6 hónapnyi védelmet nyújtunk kedvencünk számára, így feltétlenül érdemes egyet beszerezni a várva-várt nyaralás előtt.

Hasonló bejegyzések