A hőség beköszöntével megnyílik a légkondik piaca, és egyre többen szerzünk be egy-egy berendezést otthonunkba, munkahelyre és autóba is, hogy a kánikulát kellemesen vészelhessük át. Van azonban egy égető fontosságú szabály, amit mindenképpen be kell tartanunk ahhoz, hogy optimálisan működjenek, és élvezhessük hatásait. Ez pedig nem más, mint a gondos, alapos és rendszeres tisztításuk. De melyiket hogyan?

Miért olyan fontos ez egyáltalán?

Sok esetben azt gondolhatjuk, hogy igazából ez nem is olyan égető, vagy talán abszolút nem gondolunk arra, hogy szükséges lenne. Az lehet a fejünkben, hogy megvesszük, és szuperál, ameddig csak akarjuk. Ez azonban nem így van, mert mint saját testünket, a hűtőegységeket is folyamatosan karban kell tartanunk. Könnyen megtapadnak benne ugyanis a leüllepedő porral együtt a baktériumok. Ezek pedig a berendezés működésével folyamatosan a levegőbe jutnak, és belélegezzük őket, így könnyen megbetegedhetünk tőlük. Arról nem is beszélve, hogy hosszú távon pedig maga a klíma is tönkre mehet.

Splitklímát ózonnal

Ha a helyiség fertőtlenítése is fontos, akkor az otthonunkban, vagy munkahelyünkön beszerelt klímát bátran tisztíthatjuk a helyiséget betöltő ózonnal. Ilyenkor az ózon az egész berendezést átjárja és baktériummentesíti, és természetesen a kiáramló levegővel együtt azt a helyiséget is, ahová beszereltük. Ennek nyomán pedig a szobákat friss, tiszta illat járja majd át.

Vegyszerrel

Speciális tisztítószereket is találunk ma már a piacon, ha hűtőegységünket szeretnénk ezzel tisztán tartani. Itt nagyon fontos, hogy a készülék belső szűrőit tisztítsuk, fertőtlenítsük, ugyanúgy, ahogy a hőcserélőt is. Valamint a kültéri egység tisztántartása is ugyanilyen fontos, és ha szükséges, vegyük igénybe szakember segítségét.

Autóban

Az autó klímaberendezésének tisztítása is legalább ilyen fontos, mert a kocsiban is sok időt eltöltünk, és ha koszos légkondit működtetünk, ugyanazokkal a kellemetlen tünetekkel jár, mint a lakásban elhelyezett esetén.
Legjobb, ha nagy teljesítményű ózongenerátort helyezünk az utastérbe, így körülbelül 20 perc alatt vegyszer nélkül el tudjuk végezni a fertőtlenítést, és tisztítást. Káros anyagot nem juttatunk vele a levegőbe, és nyugodtak lehetünk a tisztaság felől is. Sőt, van egy plusz kellemes mellékhatása, mivel kicsi térről van szó, ha ezt alkalmazzuk: ugyanis ilyenkor nemcsak a légkondi lesz tiszta, hanem az autó egész belső tere is fertőtlenített, szagtalan lesz, tehát duplán jól járunk vele.
Van itt is lehetőség vegyszerrel takarítanunk, klímatisztító habbal, vagy spray-vel. Ezek közt is találunk ma már olyat, ami egyben fertőtlenít is, de mindenképpen jobb megoldás, ha az ózongenerátort használjuk.

Hasonló bejegyzések