A jó idő beköszöntével egyre több a kerti teendő, márciusban már szükséges néhány dolgot megtenni ahhoz, hogy szépen virágzó, termésekkel megáldott hónapjaink legyenek. A március ideális időpont, hogy a gyepet megtisztítsuk, előkészítsük az áprilisi komolyabb gyepápolásra vagy fűmagok elvetésére. A téli takarást eltávolíthatjuk a rózsákról, más virágokról, cserjékről.
Amikor nincs már fagy, elkezdhetjük öntözni az örökzöld növényeinket, visszavághatjuk őket. Márciusban érdemes az újonnan telepített növényeket megvizsgálni, hogy nem fagytak-e el, és ha szükséges, akkor ültessük újra őket.
Az újonnan telepített, még nem visszametszett cserjéket ilyenkor metsszük vissza. Miután a talaj felengedett, elültethetjük a cserjéket, sövényeket, átültethetjük a balkonos és cserepes növényeket, ha szükséges. Amennyiben az átültetésre nincs szükség, akkor is tegyünk rájuk pár centiméter vastagságú friss földet. Március végén érdemes az évelőket és az egynyári növényeket elültetni, a rózsákat megmetszeni. A komposztot minden növénynél oszlassuk szét, és dolgozzuk bele a földbe.
A gyümölcsfákat metsszük meg, akár koronát alakító metszést is végezhetünk rajtuk, ha szükséges.
A zöldségek és a fűszernövények elvetését is megkezdhetjük márciusban, például a borsó, a sárgarépa, petrezselyem magvait. Lazítsuk fel a földet, felülre kerüljön a komposzt, a nagyobb évelő fűszernövényeket pedig már elültethetjük egyből a földbe.
Már márciusban érdemes elkezdeni a növények védelmét. Fontos, hogy minden növényt oda ültessünk, ahol szeret lenni, napfénykedvelőket a mindig napos részekre, a sötétet kedvelőket pedig az árnyékosabb részekre, különben rosszul érzik magukat, és hamar elpusztulnak.
A levéltetvek ellen a növények szappanos vízzel történő lemosásával is védekezhetünk. Szerezzünk be különféle növényvédő szereket (akár bio növényvédő szereket), használjuk a gyomirtó, gombaölő termékeket. Ha mégis megtörtént a baj, és valamilyen kártevő elkezdte károsítani a növényeinket, akkor különös gondot fordítsunk az ápolásukra.

Hasonló bejegyzések