Mindenki tudja, akinek volt már a kezében okostelefon, hogy a különféle áruházakban kétféle játékot lehet „megvenni”, az ingyeneset és a fizetőset. Nézzük meg, hogy melyiknek mik lehetnek az előnyei és a hátrányai!

Ingyenes játékok pro és kontra

Az ingyenes játékok szuperek: csak felrakjuk, kipróbáljuk, és ha nem tetszik, akkor már lehet is megszabadulni tőlük. Ennyire egyszerű a dolog. Az ingyenesség mindenképpen nagyon jó dolog, és tényleg létezik jó pár valóban pénzt nem kérő játék, ami még minőségi is. Sajnos azonban egy idő után ezek fejlesztése leáll, az esetleges felmerülő hibák nem lesznek javítva, pont azért, mert senki nem fizeti meg a készítőket.
Az is könnyen előfordul, hogy bepaliznak bennünket, rajongókká, függőkké tesznek, látszólag ingyenes csak a játék, valójában a játékon belüli extra vásárlások kellenek, hogy normálisan tudjunk haladni.
Az ingyenes játékoknál gyakran előfordulnak zavaró reklámok – ez sokszor ár az ingyenességért. Ha szeretnénk meghálálni a fejlesztőknek a munkát, akkor hébe-hóba kattintsunk a hirdetésre, ezzel is támogatva a további ingyenességet.
Bánjunk óvatosan a különféle regisztrációs kérésekkel, Facebook vagy Google+ bejelentkezéssel. Sokszor semmi nem garantálja, hogy nem adják el az adatainkat, vagy titkosítva mentik a jelszavainkat. Az emberek java része pedig ugyanazt az egy-két jelszót használja mindenhova, úgyhogy könnyen visszaélhetnek az adatainkkal.

Fizetős játékok pro és kontra

Az ember azt gondolja, ha fizet, akkor valamiféle prémium cuccot fog kapni, pedig ez egyáltalán nem biztos. Sőt, könnyen elképzelhető, hogy például a Play áruházban egy kis keresés után az ingyenesek között sokkal jobbat találunk, mint amiért fizettünk.
Kár háborogni a fizetős játékokért, sokszor egy egész csapat fejlesztő dolgozik a háttérben, hogy működjön az alkalmazás, ők pedig nem a két szép szemünkért vagy pár reklám kattintásért dolgoznak. (ahogy senki más nem dolgozik ingyen) A drágább játékok általában minőségi darabok, amik folyamatosan frissülnek (ellenőrizzük, mielőtt megvesszük!), és javítják a hibákat. Mielőtt bevásárolnánk, bizonyosodjunk meg a kommentekből, hogy nem átvágás, nem gagyi, és tényleg megéri megvenni.
Ugyan a legtöbb alkalmazás egy-két dollár, amire az ember legyint, hogy bebukta, de néhány ezer forintnál bizony már jogos a mérgelődés, ha nem azt kapja, amire számított. Sajnos sok fejlesztő visszaél a helyzetével, és ha népszerű lesz a fizetős játék, akkor nem csak megvételi díjat szab ki, hanem még lehet (vagyis inkább kell) fizetni a játékon belül is. Ezt is mindenképpen csekkoljuk le, hogy hány bőrt akarnak rólunk lehúzni, mielőtt még súlyos ezreket kifizetnénk azért, hogy utána még kelljen. A felhasználók által hagyott vélemények nagy segítségünkre lesznek, főleg, ha sok van belőle.

Hasonló bejegyzések