Azt bizonyára már mindenki tudja, hogy a falak külső szigetelésével, valamint a nyílászárók cseréjével óriási lépést tehetünk az energiatakarékosság irányába, azonban otthonunkban számtalan, főként életmódbeli változást is alkalmazhatunk, amelyekkel lakásunk sokkal energiatakarékosabbá tehető. Hogy mire érdemes odafigyelni?

Spórolj háztartási gépekkel

A legnagyobb energiafalók általában minden lakásban az elektromos berendezések, de főként a háztartási gépek. Kevesen tudják például, de amennyiben az elektromos berendezések például készenléti üzemmódban működnek – tehát egy hi-fi ki van kapcsolva, de mutatja az időt –, az is nagyon sok áramot fogyaszt el. Még a legmodernebb gépek is a normál üzemmódhoz képest 5-15 százaléknyi energiát vesznek fel ilyen esetekben. Természetesen nem csak az állandó kihúzással, hanem például azzal is nagyon sokat tehetünk energiatakarékosságunk érdekében, ha tudatosan használjuk berendezéseinket, így például nem kell minden étkezés után beindítani a mosogatógépet, inkább várjuk meg, amíg tele lesz, ezzel ugyanis egy hónapban akár több száz liter vizet és rengeteg energiát megspórolhatunk.
Sokan cserélték le az elmúlt években hagyományos televíziójukat lapos tévére, amelyre mindenféle hangzatos energia-besorolási címkék kerültek, azonban csak kevesen tudják, hogy az ilyen óriási képernyővel ellátott televíziók még annak ellenére is 50-60 százalékkal többet fogyasztanak a régi CRT tévéknél, hogy elvileg nagyon energiatakarékosak. A legmeglepőbb adatokat ezen a téren azonban a plazmatévék produkálták, amelyek bár a legszebb képet adják, fogyasztásban akár hatszor is felülmúlhatják a hagyományos készülékeket.

Spóroljunk fűtéssel

Az energiazabáló háztartási gépek mellett a legtöbb háztartás nagyon sokat pazarol a fűtéssel és a hűtéssel is, ezáltal általános energiafelhasználásunknak majdnem háromnegyedét otthonunk fűtésére fordítjuk, tehát ebből következik, hogy ebben a tekintetben spórolhatunk a legtöbbet. A legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy szoktassuk hozzá magunkat a hűvösebbhez. Biztosan jó a 25-26 fok a lakásban, de nem egészséges, ezen felül 20-21 Celsius fok is bőven elegendő, amit éjszaka nyugodtan levihetünk 18 Celsius fokra is. Ettől nem csak jobban érezzük majd magunkat, hanem sokkal mélyebben és nyugodtabban is alszunk majd. Ha elmegyünk otthonról, soha nem szabad továbbá letekerni a fűtést, mert ilyenkor otthonunk kihűlhet, és sokkal több energia kell az ismételt felmelegítéshez.
Alkalmazhatunk továbbá kisebb trükköket is ahhoz, hogy a fűtést sokkal hatékonyabbá tegyük. Ilyen például az áruházakban már nagyon olcsón beszerezhető hőtükör-fóliák, amelyeket a radiátor mögé kell elhelyezni. Ezek a fóliák egyfajta plusz fűtőrétegként működnek, ezáltal magukba szívják és ontják a hőt, amivel akár 5-10 százalékos is lefaraghatunk a fűtési energiából. Apróság, de mindennel együtt sokat jelenthet!

Hasonló bejegyzések