Autót vagy egyéb gépjárművet venni jóval bonyolultabb, mint a legtöbb dolgot, amit életünk során megvásárolunk. Gépjármű esetén minden adásvételről külön szerződést kell kötni, biztosításra lesz szükség és hivatalos intéznivalóink is lesznek. Az összetett folyamat sokat egyszerűsödött és gyorsult az évek alatt, sokaknak már rutinszerűen megy. Most a lényegét foglaljuk össze.
A gépjármű adásvétel alapvető dokumentuma az adásvételi szerződés. Az adásvételi szerződést négy példányban kell elkészíteni. Kettő a vevőnél, kettő az eladónál marad. Az adásvételi szerződéseket azonosan kell kitölteni, ebben segít, hogy a nyomtatványboltokban kapható adásvételi szerződések indigósak, tehát elég egyszer megírni őket. Fontos, hogy az adatok hitelesek és pontosak legyenek, mert kis tévedésből is nagy problémák származhatnak a későbbiek során. Az adásvételi szerződéshez nem elég a vevő és az eladó, két tanúra is szükség van, akik ideális esetben szintén jelen vannak az aláírásnál. Az aláírásokat nem lehet indigóval átvinni, azokat mind a négy példányon meg kell ejteni.
Az adásvételi szerződés megkötése után célszerű azonnal megkötni a kötelező felelősségbiztosítást egy tetszőleges biztosítónál, mert a késedelem esetén fedezetlenségi díjat kell fizetnünk és biztosítás nélkül a gépjármű nem is vehet részt a forgalomban.
Nem csak a biztosítás, az eredetvizsgálat is kötelező minden adásvétel esetén. Ennek célja a lopások, az orrgazdaság és a gazdasági bűncselekmények visszaszorítása az autópiacról. Maga a művelet ritkán vesz igénybe 15-20 percnél több időt és az ország számos pontján elvégezhető, de csak minősített helyeken.
A meglévő dokumentumokkal és személyi iratainkkal ezután az okmányirodába kell elmennünk, ahol hivatalosan megtörténik az autó átírása. Az okmányirodába célszerű előre időpontot kérnünk, így minimális várakozási idő mellett negyed óra alatt túlesünk az egész procedúrán. Az autóátírás sajnos nem ingyenes, az átírás költségei mellett vagyonszerzési illetéket is kell fizetnünk, amit a gépjármű kora és teljesítménye alapján határoznak meg. Az új törzskönyvnek és az új forgalmi engedélynek szintén ára van, ahogy az új rendszámtáblának is. Az okmányirodából kilépve be is fejeződött az autóátírás procedúrája, bár az autó új törzskönyvét később kapjuk meg, általában 2 héten belül, postai úton.

Hasonló bejegyzések