Napjainkban nagyon sok gyermek szenved önbizalomhiányban, annak ellenére is, hogy a szülők mindent megadnak nekik legkisebb koruktól kezdve. Nem is csoda, hisz a valódi önbizalmat nem az anyagiak táplálják, hanem a szülők és a környezet szeretete, visszajelzései. Vajon mi mit tehetünk értük?

Dicsérjünk!

A szakemberek szerint az önbizalom egyik legfontosabb építőköve a dicséret, így biztassuk őt szavainkkal csecsemőkorától kezdve. Pelenkázás, krémezés közben dicsérjük meg, ha ügyesen viselkedik, ha szépen eszik, ha szépen alszik. Nagyobbacska korában, ha összepakol maga után, betartja, amit kérünk, nem rosszalkodik, bátran mondjuk ki: „Nagyon ügyesen csináltad!”. Azt is bebizonyították a vizsgálatok, és megfigyelések, hogy azok a babák, és gyermekek, akiket rendszeresen dicsérnek, elismernek szüleik, sokkal nagyobb a teljesítőképességük, és szívesebben végzik el a kötelességeiket is.

Ha valami nem megy elsőre…

Természetesen nem minden fog elsőre és azonnal sikerülni, előfordul, hogy a gyermek hibázik, esetleg szándékosan rosszalkodik is. Ha eltör egy poharat, elpazarolja az arctisztító kendőket, kiszakítja a szúnyoghálót, nekimegy biciklivel valakinek, akkor sem feltétlenül kell rögtön leszidnunk, vagy esetleg kétségbe esnünk. Ilyenkor bátran bevallhatjuk gyermekünknek, hogy nekünk sem minden sikerül elsőre, és buzdítsuk az újabb próbálkozásra, valamint a hiba helyrehozásra. Neki mi jelentjük a világot, és ha látja, hogy mi sem vagyunk tökéletesek, mindenki hibázhat, ám az helyrehozható, akkor tanul tőlünk emberséget, türelmet, toleranciát, mindamellett, hogy önbizalma is a helyére kerül, és nem érzi magát ettől kevesebbnek társainál.

A dicséret megkoronázása

Amellett, hogy megdicsérjük a gyermeket, fontos érzékeltetnünk, hogy nem a teljesítménye az, amelyet jó szemmel nézünk, hanem önmaga. Ezt érzékeltethetjük azzal, hogy elmondjuk neki: „Büszke vagyok rád!”, és ebből tudni fogja, hogy ő az értékes, és nem csak az, amit tett. Ez ad neki visszajelzést, hogy önmagához képest honnan hová jutott, jót tett, ami által értékesebbnek érzi majd magát.

Hasonló bejegyzések