Az euró árfolyamát számos tényező befolyásolja. Hat ár az Európai Központi Bank alapkamata, a tőkeáramlás, de még a politikai is. Érdekes kérdés, hogyan is kell ezt érteni? A különböző államok és országok politikája, gazdaság befolyásolja, hogy a külföldi befektetők mennyit vásárolnak az adott ország részvényeiből és értékpapírjaiból, esetleg állampapírjaiból, ami erősíti az adott ország devizáját.

Az euró alakulását nagyban befolyásolják az Európai Unió tagállamainak politikája is, nemcsak ott, ahol az euró az alapvető fizetőeszköz, hanem ott is, ahol nem.

A koronavírus is komoly befolyással bírt az euró alakulására, amit nagyban befolyásolt, hogy egyes államok hogyan is kezelték a járványhelyzetet. Ahol erősebb volt a járvány, a vészintézkedések a gazdaságra is rányomták a bélyegünket, így az euró erősödni tudott. A forinttal szemben például sosem látott mértékben erősödött a járványhelyzet miatt. Ahogyan látható, számos tényező bír komoly ráhatással az árfolyamok alakulására, a politika pedig ezen nyomós tényezők sorát erősíti.

Milyen politikai változások befolyásolhatják az euró árfolyamát 2021-ben?

Bár még nehéz megmondani, hogy mit hoz a jövő az euró tekintetében, vannak olyan politikai tényezők, melyek minden bizonnyal komoly hatással lesznek rá. Az egyik ilyen tényező az amerikai elnökválasztás kimenetelét érinti. Ősszel Joe Biden megválasztást követően a dollár gyengült az euróval szemben.

A 2021-es év eleje az új elnök beiktatását jelenti, illetve a régi elnök, Donald Trump távozását, ami valószínűsíthetően komoly hatással lesz az árfolyamokra is, nemcsak az amerikai népre.

A másik politikai tényező, ami már ősszel terítékre került, az az Európai Unió költségvetése körüli vita, mivel jogállamisághoz kötnék a kifizetéseket. Erre a magyar és a lengyel kormány vétóval válaszolt, és bár decemberben valamiféle megállapodás született, ennek várhatóan komoly következményei lesznek az euró árfolyamára is.

Persze számos tényező befolyásolja még az árfolyamokat, de az euró tekintetében ezeket a tényezőket sem árt figyelembe venni.

Hasonló bejegyzések