Az elmúlt évtizedekben egyre több pár keres fel párkapcsolati tanácsadókat vagy egyéb más szakembereket, mert a kapcsolatuk mélypontra kerül. Ez a jelenség sajnos már egészen fiatal házasoknál is előfordul. A konfliktusok nagy részénél az a legnagyobb probléma, hogy a két fél későn veszi észre, hogy problémájuk van.
Az ilyen eseteknél sajnos már nem lehet segíteni, hisz a veszekedések és az elhidegülés már akkora távolságot eredményezett a két fél között, hogy csak a szakítás lehet megoldás. Vajon mi okozhatja ezeket a problémákat? Mi okozhatja az embereket közötti elhidegülést? Hiszen a telefonok és internet világában a kapcsolattartás sokkal könnyebbé vált, mint régebben. Egy bizonyos, ha idejében észreveszik a probléma jelenségét, a kapcsolat megmenthetővé válhat. Íme, néhány szempont, melyeket érdemes átgondolni, ha úgy érzik, a kapcsolatuk kezd ellaposodni.

Okok és tippek a kapcsolat ellaposodásának megelőzésében

A párkapcsolatok ellaposodásának nagy részében az unalom és a megszokottság áll a háttérben. A fásult eseménytelen hétköznapok gyakran válnak kapcsolatgyilkossá, nem hiába tartja úgy a mondás, hogy a változatosság gyönyörködtet. Így tehát első és talán az egyik legkönnyebben megvalósítható tanács az unalmas hétköznapok megtörése, újdonságok kipróbálása. A nyár közeledtével egyre több kültéri program lesz megtalálható városokban, falvakban.
Érdemes tehát átböngészni a program kínálatokat, hiszen ezek a programok nem csak sokszínűségükkel dobhatják fel az unalmas hétköznapokat, de költséghatékonyak is lehetnek, hiszen a legtöbb ingyenes. Egy kedvelt koncert kiválasztása, esetleg egy-két pohár bor elfogyasztása, garantáltan kikapcsolhatja mindkét felet. Ráadásul az új kalandok során nem csak jól érezheti magát az ember, de akár önmagáról is megtudhat új dolgokat.
A második leggyakoribb probléma, ha az egyik vagy mindkét fél olyan sebeket vagy lelki problémákat hordoz önmagában melyek a környezetére is kihatással lehetnek. Ezek a problémák gyakran túlnőnek önmagukon és további lelki sérüléseket eredményeznek. Érdemes tehát a feleknek önmaguk rendbetételére koncentrálni. Hiszen nem is gondolják, mekkora szerepe van a párkapcsolatban az önkiteljesedésnek. Egy ember, aki jól érzi magát a bőrében és egyensúlyt talál az életében, sokkal többet tud adni, mint a frusztrált társai.
A harmadik leggyakoribb jelenség pedig az intimitás és a fizikai érintések elmaradása, teljes hiánya. A kapcsolatok elején az ölelések, csókok és simogatások száma nagyon magas, azonban az idő előrehaladtával ezek egyre kevesebbé válnak. A kevés testi kontaktus, a szex hiánya pedig sokszor sarkallja arra a feleket, hogy újdonságra, másra vágyjanak. Sajnos ilyen esetekben keresnek más partnert. Érdemes tehát újból felfedezni egymás testét, feldobni a szexuális életüket. Egy hétvégi kirándulás vagy csak kiszakadás a megszokott környezetből sokat segíthet mindkét félnek, hiszen az újdonság varázsa könnyebbé teheti az egymásra találást.
Támogatta a párkapcsolatok szakértője

Hasonló bejegyzések