A gyermekvállalás kérdése rengeteg stresszt szül, ami az egészségre is hatással szokott lenni. Gyakran megesik, hogy a hetekig, vagy hónapig beszélgető – vitatkozó felnőttek szó szerint belebetegszenek a tervezésbe. A hölgyek hajhullásra, a férfiak potencia problémákra panaszkodhatnak, és ott van még az inszomnia és a testi fájdalmak is.

Annak érdekében, hogy mindezzel szembe tudjunk nézni, és hogy a párkapcsolat is túlélje, érdemes megfogadni a La Vanguardia tanácsait.

Gondolkodjunk sokat

Hosszan és alaposan át kell gondolnunk, hogy akarunk-e gyermeket vállalni vagy sem. Ez egy olyan döntés, amely egy előtte és egy utána állapotot jelöl. Ezért minden lehetőséget figyelembe kell vennünk. Általában azok a nők, akik nem akarnak gyermeket vállalni, döntenek arról, hogy mikor lépnek a termékenységi szakaszba; a férfiak viszont inkább a helyzetüktől függenek.

Tanulmányok szerint a döntésüknek inkább az életük pillanatnyi helyzetével van összefüggésben (van-e partnerük vagy nincs, stabil-e a munkahelyük stb.). Hasonlóképpen, ha az összes lehetőség mérlegelése és alapos átgondolása után még mindig úgy gondoljuk, hogy a gyermekvállalás mellőzése a járható út, akkor egyszerűen csak el kell fogadni ezt.

Az előnyök és hátrányok listája

A döntés és a különböző lehetőségek mérlegelése során érdekes az előnyök és hátrányok listáját összeállítani. Felhasználhatjuk azt, amit a környezetünk mond, a kételyeket, amelyekkel listát készíthetünk a meghozott döntés megerősítésére, kétségbe vonására vagy újra gondolására.

Kerüljük az önigazolást

Küzdeni kell a társadalmi gondolkodásmód ellen, miszerint minden párnak gyermeket kell vállalnia, és kerülni kell, hogy igazoljuk magunkat, mivel ez bűntudathoz és boldogtalansághoz vezet. Sokkal fontosabb, hogy mit akarunk mi, és mi az, amit a társadalom helyesnek tart.

A megegyezés

Nagyon nehéz megegyezésre jutni, mivel az összeegyeztethetetlen életstílusok és projektek előbb-utóbb hajlamosak fordulópontot jelenteni. Az sem jó, ha az egyikük engedve elfogadja, mert ez csak nehezteléshez és bűntudathoz vezet a másik felé, és ezzel tönkreteszi a párkapcsolat alapjait. Mindkét félnek akarnia (vagy nem akarnia) kell.

Hasonló bejegyzések