Előbb-utóbb minden gyermek életében eljön az az idő, amikor szükségessé válik egy saját fekhely. Hogy melyik gyerkőcnél mikor jön el ez az időpont, az egyénenként változó, nincs pontos életkor Mindazonáltal nem szabad siettetni a gyereket vagy erőszakoskodni vele, mert az pont az ellenkezőjét érheti el nála.
Sokan vallják, hogy minél kisebb a gyerek, annál érdemesebb saját ágyba tenni, így később elkerülve az esetleges szoktatási gondokat. Ez bizonyos esetekben működhet, ha kellően korán saját ágya lehet a picinek, és egyáltalán nincs igénye a szülőkkel aludni. Az általános tapasztalat azonban az, hogy a gyerek egy ideig szeret a szülőkkel együtt aludni, sőt, sok szülő egyenesen jótékony dolognak tartja, ha együtt alszik mindenki.
Az együtt alvásnak számtalan pozitívuma van: a szülőknek nem szükséges másik szobába rohangálni, pihentetőbb lehet mindenkinek az ágyban töltött idő. A szülő-gyermek kapcsolatot mélyítik az együtt eltöltött éjszakák, a vérnyomás mindenkinél normalizálódik, a légzés stabilizálódik.

Átszoktatás a saját ágyba

Fontos, hogy a szülőnek el kell tökélnie az átszoktatást, ne legyen visszaút és ne legyenek kivételek. Mindenképpen érdemes esti rutint kialakítani, és nem eltérni tőle. Ha a mindennapos rutin részévé válik a saját fekhelyen való alvás, akkor könnyebben megszokja azt a csöppség.
Az átszoktatási idő alatt legyünk a gyerkőccel türelmesek, ne emeljük fel a hangunkat, ha sírna vagy ha szomorú lenne a külön töltött éjszakák miatt. Amennyiben már nagyobb a gyermek, megpróbálhatjuk elmagyarázni neki, hogy a nagy gyerekek egyedül alszanak, és felsorolhatunk pár előnyt, amivel vonzóbbá tehetjük a saját ágyat.
Ha az éjszaka folyamán átmegy a gyerek mégis a szülői ágyba, akkor ne hagyjuk, hogy ott töltse az estét – bármennyire is fájó ez egy szülőnek. Nyugtassuk meg a kicsit, és kísérjük vissza a saját helyére, különben a saját ágyba szoktatás elhúzódik, és mindenki számára nehezebbé válik.

Milyen ágya legyen a gyermeknek?

Mindenképpen olyan ágyat érdemes választani, ami hosszútávon kielégíti az igényeit. Túl kicsi ágyat, ami hamar kinő, nem érdemes venni. A matrac mindenképpen legyen jó minőségű, a gyerek testalkatát és igényeit vegye figyelembe. Ízületi problémák elkezdhetnek kialakulni gyerekeknél is, akkor is, ha nem azonnal reagál testük fájdalommal. Semmiképpen nem szabad silány minőségű matracot választani, amelyen aztán kényelmetlenül alhat. A megvásárolt matracot időről időre érdemes forgatni, hogy elkerüljük a besüllyedéseket.
A falra tehetünk jópofa falvédőket, odakészíthetjük a kedvenc plüss állatkákat is, hogy otthonosan érezze magát.
Nem egyszerű feladat a gyermeket rávenni a saját ágyban való alvásra, de nem is lehetetlen. Forduljunk mindig türelemmel és szeretettel a gyerkőc felé, és akkor mindenki könnyebben vészeli át ezt az időszakot.

További tippeket olvasnál?

Hasonló bejegyzések