Kristálytiszta levegő, lenyűgöző természet és nyugalom – az erdők világa sokakat elvarázsol, vannak azonban olyanok, akiknek az erdő nem a szabadidő eltöltésének a helye, hanem munkahely. Ilyenek a fakitermelők is.

A szakma hazánkban nem igazán van megbecsülve, ennek oka, hogy sokszor képzetlen emberek végzik a fakitermelési feladatokat, sok a baleset, hisz nem tartják be a munkavédelmi előírásokat sem, és a szakértelmük is sok kívánnivalót hagy maga után.

Külföldön azonban már más a helyzet, hisz tudják, hogy milyen fontos a jó szakember. A fakitermelés ugyanis veszélyes szakma, erről egyébként számos dokumentumfilm-sorozat is készül, az ismeretterjesztő csatornákon mi magunk is láthatjuk, hogy milyen veszélyes és kihívásokkal teli helyzetek adódhatnak.

Fontos tehát a megfelelő képzettség, tudás, napjainkban különösen nagy az igény erre, hisz a rezsiválságban, a fa, mint tüzelőanyag szerepe igencsak felértékelődött. A fakitermelő feladata eléggé sokrétű, egyrészt a fafajták minőség és mennyiség szerinti kiválasztása is az ő feladata, ezen kívül a fák kivágása, eltávolítása, a faanyag feldarabolása és elszállítása. Fontos, hogy a fakitermelők betartsák az erődgazdálkodási és környezetvédelmi előírásokat.

Gépeket és eszközöket használnak, melyek megkönnyítik a munkát, ide tartoznak az erdészeti traktorok, láncfűrészek, fakitermelő gépek. Fontos, hogy ismerjék ezek helyes működését is. Kulcsfontosságú továbbá a környezetvédelmi szempontok betartása, hogy a jövő generációi is tudjanak majd erdőgazdálkodást folytatni.

A fakitermelő tanfolyam mindezen témákban oktatja hallgatóit, aki elvégzi, az dolgozhat akár egy erdész mellett, de saját vállalkozást is indíthat és vállalhat önállóan munkát. A képzés azért is fontos, mert a szakképesítés birtokában a munkakeresés is könnyebbé válik.

A képzés során a hallgatók megtanulják, hogy milyen fa- és cserjefajták vannak, hogy zajlanak a fakitermelési munkák, és képesek lesznek elvégezni a fa kidöntését, gallyazását, darabolását, készletezését, és természetesen a vállalkozási alapismeretek sem maradhatnak el.

Hasonló bejegyzések