Jól ismerjük az érzést, amikor aprócska gyermekünk boldogan beszalad hozzánk a konyhába, örömmel újságolja, hogy milyen szép homokvárat épített, és tetőtől-talpig csupa sár. Vagy a kutyával játszadozva elesik, és a földön lévő kosz az összes rajta lévő ruhácskát megbélyegzi. Vagy amikor kedvesünkkel romantikázunk, és véletlenül a terítőre ömlik a finom vörösbor. Ezek mind-mind makacs foltok, de létezik néhány praktika, amellyel megoldható a kialakult helyzet.

Szeretjük őket

Lakástextileink,  ruháink, bútoraink mindannyiunk számára nagyon fontosak, hiszen ezek közt éljük az életünket, a legtöbb darab igencsak szívünkhöz nőtt. Azonban ahogy zajlik az élet, szinte elkerülhetetlen, hogy olykor megsérül egy-egy szőnyeg, egy kedvenc póló, vagy a kanapé kárpitja, és azt érezzük, ez már javíthatatlan, itt a világ vége; ám ez szerencsére nem így van. Nézzük csak!
Kávé- bor- teafoltok: ezeket a ragaszkodó szennyeződéseket azonnal itassuk fel! Ne várjunk abban bízva, hogy ha véget ért a délutáni traccsparti, akkor ugyanolyan szépen eltávolíthatjuk őket, ez ebben az esetben sajnos nem így van. Amint a baleset megtörtént, azonnal meleg vízbe, vagy szódavízbe mártsunk egy szivacsot, és gondosan itassuk fel, majd tegyünk rá lisztet, és dörzsöljük meg vele. Ha ezzel elkészültünk, akkor pedig dobjuk be a mosógépbe, és tádám, máris ugyanolyan tiszta színben pompázik a terítő, vagy a székpárna, mint amikor megvettük!
Étel- és zsírmaradék: ha véletlenül ebédünket, vacsoránkat borítjuk a kanapéra, és/vagy ruhánkra, ami netán zsíros is volt, akkor azonnal hozzuk a papírtörlőt, mert ez a zsiradékot szinte teljes egészében felszívja. Ezután vegyük elő a lakásban rejtőző hintőport, szórjuk be vele, és várjuk meg, míg a maradékot is magába szívja, ezt látni fogjuk a színén. Ezután nincs más dolgunk, mint ronggyal áttörölni, és készen is vagyunk. Ha úgy látjuk, hogy elsőre nem száz százalékos, bátran ismételjük meg újra.
A makacsabb zsírfoltokra külön létezik egy nagyon hatásos megoldás: barna csomagolópapírral fedjük le, hozzuk a vasalót, és a hegyével melegítsük fel a papírt, amíg a az be nem szívja teljesen a zsiradékot.
Ha az étel a szőnyegen landol, akkor a maradék ennivaló eltávolítása után tegyünk szőnyegtisztító sampont a textilre, amely nagyon könnyen és hatásosan fog segíteni.
Kiborult a gyümölcslé picikénk kezéből? Semmi baj! Nedvesítsük át a felületet vízzel, emeljük magunkhoz a konyhasót, és gondosan szórjuk be. Ezt követően óvatosan töröljük át, majd hagyjuk állni 10 percig, míg megszárad, és jól porszívózzuk át. Ha elsőre nem száz százalékos a művelet, akkor denaturált szeszes törlőronggyal megtörölgetve a maradékot is eltávolíthatjuk.
Ha kárpitba, szőnyegbe ragadt rágógumival találkoznunk, akkor amennyire tudjuk, kaparjuk ki. Ami ott marad, arra pedig jégkockával teli nejlonzacskót biggyesszünk, mert ettől a rágógumi megszilárdul, és nagyon könnyen kiszedegethetjük a maradékot.

Hasonló bejegyzések