Ki ne látott volna már legalább egy olyan filmet, ahol a betörők a nagy kastélyt vagy luxus otthont átkutatva ne találtak volna egy falba épített széfet egy fali kép mögött. Talán a tehetősebb embereknek ilyen kicsinyes a fantáziájuk vagy tényleg ennyire sablonosak az amerikai filmek?
Az igazság valahol a kettő között van, ugyanis a falba építhető széfeket illő valamilyen módon elrejteni a kíváncsiskodók szeme elől, ám a képpel való eltakarás ma már sokkal gyakrabban fordul elő a filmekben mint a valóságban. Ráadásul a páncélszekrények és a bank fiókban lévő széfek is ugyanolyan biztonságot képesek nyújtani mint falba építhető társaik
Bár tény, hogy bármilyen széfet és páncélszekrényt beépíthetünk egy falba, a faliszéf az egyetlen olyan típus, amely kifejezetten ezt a célt szolgálja. Ezeket kötelező egy megfelelő méretű falüregbe süllyeszteni és célszerű bizonyos vastagságú vasalt betonnal is körbevenni. Erre azért van szükség, mivel a fali széfek oldalait a gyártók csak minimálisan erősítik meg, így az csak egy minimális acéllemezből áll. Fontos, hogy a biztosító társaságok is elvárnak különböző betonozást a faliszéfekre.

Így építsünk be otthonra faliszéfet

Mivel a külső tároló falba nem igazán lehet hőhídmentesen elhelyezni fali széfet, ezért egy belső, vastag falba tanácsos beépíteni. Utólagosan mindig nehezebb és bonyolultabb beépíteni mint már előre gondolva rá, a ház építésénél kihagyni számára a helyet. Érdemes a faliszéf beépítését az építkezés legvégére hagyni, hogy a kíváncsiskodó szemek ne csodálhassák meg.
A széf behelyezése után pedig 10-30 cm vastag betonnal kell körbevonni, amelyet egyes esetekben 5 mm átmérőjű, 10 cm-es kiosztású vashálóval kell megerősíteni.
A fali széfek az olcsóbb árkategóriájú páncélszekrények közé tartoznak és általában pár 10 vagy 100 ezer forintért megvásárolhatóak. A hazai piacon a Valberg, a mottura, a T-Safe és a Rottner képviselteti magát kiváló minőségű faliszéfjeivel. Manapság egy egyszerű kép mögé rejtésen túl már fali polc mögé, bútornak álcázva vagy valamilyen modern technikai berendezéssel eltakarva is tárolhatjuk őket, attól függően, milyen sűrűn szeretnénk majd hozzáférni.

Hasonló bejegyzések