Noha a fabútorok festése és felújítása sokak szerint nem túl nehéz feladat, aki azonban soha életében nem fogott még szerszámot vagy ecsetet a kezében, annak nem biztos, hogy minden olyan egyértelmű lesz elsőre. Nekik szeretnénk kedveskedni az alábbi leírással:

1. Készüljünk fel

A fabútor felújításának első lépése, hogy alaposan tájékozódunk a témában, miközben megvásároljuk vagy elővesszük a szükséges szerszámokat, hogy minden kéznél legyen, és ne kelljen napokat várnunk egy-egy következő lépéssel. Ha megijedünk a kihívástól, inkább bele se kezdjünk, itt ugyanis lesz kihívás bőséggel!

2. Csiszolás

A fabútorok festése minden esetben az adott használati tárgy szétszerelésével, vagy amennyiben erre nincs szükség, akkor annak csiszolásával kezdődik meg. Nagyobb felületekhez használhatunk gépet, de a nehezebben megközelíthető pontokon kézi erőt is be kell majd vetnünk a cél érdekében. Használjunk kezdetben durvább csiszolópapírt a makacsabb festékréteg és szennyeződések leszedésére, majd később puhábbat, hogy minden felület makulátlan legyen.

3. Alapozás

Érdemes ezt követően a fabútort alapozni annak érdekében, hogy a későbbiekben megfelelően le tudjuk majd festeni. Nyilvánvalóan, ha antikolni, lakkozni vagy pácolni akarjuk a bútort, akkor ezt a lépést hagyjuk ki, de minden más esetben elengedhetetlen. Az alapozót úgy kell felhordani, mint a festéket, de nem árt figyelni, mert a vizes bázisú alapozóra csak vizes bázisú festéket lehet felvinni és így tovább. Ha színes bútort akarunk, a legjobb, ha már az alapozó is színre kevert, így a festék sokkal jobban befogja majd a felületet.

4. Javítás

Habár az alapozó nagyon jól elrejti a kisebb karcolásokat, de akadnak azért sérülések, amelyek sokkal nagyobbak és jelentősebbek ahhoz, hogy egy kis festés eltakarja őket. Ezeket ebben a munkafolyamatban célszerű és érdemes javítani, méghozzá fatapasz segítségével. Ha antikolás, lazúrozás vagy pácolás lesz a vége, akkor a fatapasz helyett inkább a folyékony fa kerüljön a középpontba.

5. Festés

Ha az alapozó és a javítás is megszáradt, még a festés előtt érdemes finoman átcsiszolni az egész bútort annak érdekében, hogy sehol se maradjon kitüremkedés, illetve a festék alaposabban befogja a teljes felületet. A festéket mindig egyenletes mennyiségben vigyük fel, oda-vissza mozdulatokkal dolgozzuk el a felületen, és ügyeljünk arra, hogy soha ne folyassuk meg.

Hasonló bejegyzések