Ugyan ki gondolná, hogy egészen pici, alig 10 négyzetméteres garzonlakások is léteznek? Pedig vannak, nem is kevés. Sőt, az utóbbi időben egyre menőbb dolog ilyen otthonokban élni. Mivel egy ilyen pici lakásban lakni végül is egy életstílus, egyre több oldal, blogger, magazin ad olyan ötleteket, hogy miképp is lehet elfogadható életteret kialakítani egy ennyire kicsi ingatlanban.

Hogy lehet egy ekkora lakást jól kihasználni?

Tény, hogy nem egyszerű feladat egy ekkora otthon optimális kialakítása, de semmiképp nem megoldhatatlan. Fontos, hogy első körben jól válasszuk meg a színeket. Egy ilyen kicsi otthonban mindenképp kerülendők a színes falak, a sötét bútorok és a sok kiegészítő. Helyettük használjunk fehér festéket a falra, tükröket, világos bútorokat, praktikus, többfunkciós kiegészítőket, és lehetőleg használjuk ki a magasságot, tehát ne csak egy méterig pakoljunk.

Tágítsuk a teret és terjeszkedjünk felfelé!

Jobbára az ilyen kicsi lakások nagy belmagasságú házakban fordulnak elő, így ezt az adottságot kihasználván terjeszkedhetünk felfelé is. Csináltassunk álló vagy fekvő galériát, ahova az ágyon vagy matracon kívül szintén tehetünk kisebb és könnyebb bútorokat.

Felejtsük el az ajtókat, helyettük gondolkodjunk sínes tolóajtókban, esetleg harmonikaajtókban, azok ugyanis nem vesznek el az amúgy is kicsi térből. A tolóajtót megcsináltathatjuk akár tükörből is, ami egyszerre oldja meg a tükör és az ajtókérdést is. A nagy és súlyos sötétítők sem egy ekkora lakásba valók, helyettük használjunk rolókat, reluxákat vagy redőnyöket.

Akaszthatók, összecsukhatók, felhajthatók

Használjunk a falakra lengőpolcokat, a konyhába pedig étkezőasztal helyett érdemes lehet, le- és felhajtható asztalt, összecsukható székeket. Utóbbiaknak például feltehetünk a falra néhány kampót is, így a székek tárolását is könnyűszerrel meg tudjuk oldani. Ha tudjuk, alakítsuk úgy az étkezőrészt, hogy akár dolgozószekcióként is használhassuk.
Fontos tehát, hogy egy ilyen pici lakás is kényelmesen lakható, ám optimális használhatóságához szükségesek a jó és praktikus ötletetek.

Hasonló bejegyzések