Nagyon sokan gyűjtik megszállottan a régi, ám nem minden esetben régiségnek számító bútorokat, amelyek többsége egy komolyabb restaurálásra szorul azelőtt, hogy beállíthassuk őket a lakásba. Mivel jellemzően tömörfa bútorokról van szó, nagyon sokan maguk állnak neki a restaurálási munkálatoknak, azonban csak kevesen tudják, hogy ezzel akár sokkal nagyobb kárt is okozhatnak a rossz állapotú berendezésnek.

Ezért fontos szakemberre bízni

A régiségnek minősülő bútorokból az avatatlan kezek nagyon könnyedén varázsolhatnak néhány rossz mozdulattal tűzifát. Elegendő csak rosszul szétszedni például a korabeli illesztéseket, vagy úgy leszedni egy díszítést, ami mesterember nélkül kvázi pótolhatatlan. Ez már elég nyomós érv ahhoz, hogy ne nyúljunk hozzá egy régi bútorhoz, ugyanakkor ezen túlmenően is érdemes előre gondolkozni, hiszen a restauráláshoz rengeteg célszerszámra lesz szükségünk. Ha egy díszítetlen bútorról is van szó, akkor is kell majd legalább egy nagy munkapad, egy faeszterga, egy nagyobb satupad, valamint barkácsoláshoz használatos gépek egész sorozata. Ezen túl kézi szerszámokra is nagy szükségünk lesz, különös tekintettel például a vésőkre vagy a fűrészekre, egyszóval érdemes felkészülni, máskülönben könnyedén elakadhatunk egy munkafolyamattal, vagy esetleg olyan szerszámmal állunk neki, ami alkalmatlanságából kifolyólag sokkal nagyobb kárt okoz a fában.
Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy az antik bútorok nagyon sérülékenyek, speciális tárolást és környezetet igényelnek, ezen túl mivel igazi fából készültek, ezért rendkívül nehezek is. Hogy ezeket kifejtegessük, nem szabad például nedves vagy nagyon párás helyen tárolni az ilyen szekrényeket, mert az könnyen korhadttá teheti őket, de ugyanezen okból kifolyólag a vizes és nedves padlótól is fontos megóvnunk őket. Ezen túl nagyon sok antik bútor olyan finom kidolgozást kapott, hogy már egy rossz törléssel vagy mozdulattal is letörhetjük a sarkokat, ami pótolhatatlan veszteséggel és értékcsökkenéssel jár együtt. A nehézségből kifolyólag ráadásul biztosak lehetünk abban, hogy a bútorok mozgatását egyedül nem tudjuk majd megoldani, így mindig kell mellénk legalább egy jó erőben lévő ember.

Sokat érhet egy jó antik bútor

Egy jó állapotban lévő, régiségnek minősülő antik bútor szinte kivétel nélkül sok pénzt érhet. Az igazán értékes tárgyakhoz ma már nagyon nehéz magánszemélyként hozzáférni, ezek többségét ugyanis múzeumok őrzik, ellenben az 1800-as évek közepén készült darabokkal gyakran összefuthatunk, amelyek megfelelő állapot esetén, vagy egy szakértő feljavítást követően igencsak szép pénzt hozhatnak a konyhára. A bútorok értékét koruk mellett – amit az asztalos-technikák alkalmazásából könnyű megállapítani – kidolgozottságuk, díszítettségük, hovatovább a fa milyensége is meghatározza majd, így például a cseresznyéből készült példányok még mindig a legértékesebb darabok között találhatók.

Hasonló bejegyzések