Hogy azok számára is lehetőség legyen az úszásra, akik kisebb kerti medencékkel rendelkeznek, feltalálták az ellenáramoltató berendezéseket, amelyek sodródást idéznek elő, és nehezítik az úszást. Akár 3 méteres medencemérettől is beszerelhetőek ezek a gépek, melyek segítségével olyan vízáramlást lehet elősegíteni, hogy segítségével folyamatosan úszhatunk a medencénkben.
Azok számára is előnyös lehet a megvásárlása, akik bár nagyobb medencével rendelkeznek, mégsem szeretnének faltól falig úszni.
A befüggeszthető ellenáramoltatók előnye, hogy elég csak a medencébe helyezni, bedugni egy konnektorba, és máris működtethető. Bármilyen medencében kiválóan lehet használni, a lényeg, hogy merevfalú legyen.
Nem csupán befüggeszthető ellenáramoltató létezik, hanem beépített is. A sodrást egy nagy teljesítményű szivattyú és egy vagy több fúvóka segíti elő. A fúvókák ilyenkor a vízszinttől nagyjából 25-35 cm mélységben helyezkednek el. Ha közel úszunk a fúvókákhoz, az erőteljes sodrás hátrébb lök bennünket, így nem tudjuk elérni a medence falát.

Medence technika, ami még érdekelheti:

Könnyedén megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb úszótempót. Amennyiben mégis elérjük a medence falát, akkor az bosszúságra adhat okot, hiszen az úszónak a teljesítményéhez képest lassabban kell úsznia. Ezért többféle teljesítményű ellenáramoltatók közül lehet választani, ha valaki gyorsan és intenzíven úszik, akkor érdemesebb nagyobb teljesítményűt választani.
Nem feltétlenül szükséges a medence falának bontása ahhoz, hogy telepítsék a fúvókákat, vannak speciálisan ilyen típusú ellenáramoltatók.
Az ellenáramoltatók az úszás elősegítése mellett kiváló egészségügyi masszázs céljára is használhatóak, ugyanis saját magunk tudjuk beállítni a vízsugár intenzitását és keménységét egyaránt.

Beépíthető ellenáramoltató (video)

Érdemes még a medence beépítése előtt átgondolni, hogy szükségünk van-e ellenáramoltatóra, szeretnénk-e úszni is a medencénkben, vagy inkább csak relaxálni. Ha már eleve ellenáramoltatóval készítik el a medencénket, akkor meg tudjuk magunkat kímélni a későbbi bontás okozta bosszúságoktól. Ha pedig később nem akarjuk használni, akkor egyszerűen csak nem kapcsoljuk be.

Hasonló bejegyzések