Valószínűleg már mindenki találkozott a dugulás nevű problémával. A bolti vegyszerek, lefolyótisztítók rendkívül károsak a környezetre, veszélyes anyagok, ugyanakkor nem igazán erősebbek néhány, akár a konyhánkban is megtalálható szernél.
Természetesen nagyobb dugulások, bonyolultabb esetek megkövetelik a szakember szakértelmét, ezért ha az egyszerűbb módszerek nem válnak be, nem szabad túlzásba esni, szerelőt kell hívni. Összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, ami egy átlagos háztartás kamrájában is fellelhető, és hatékony lehet lefolyótisztításra, kisebb dugulás megszüntetésére:

Citromsav

A citromsav rendkívül maró hatású, de szerencsére nem vegyszer, ezért teljesen környezetbarát és még csak bajunk sem lesz attól, ha a kezünkre csöppen egy kicsit. Ha dugulásról van szó, sok kell belőle, de esetleg hatásos lehet. Öntsünk fél vagy egy litert a lefolyóba, a legjobb, ha szódabikarbónát öntünk be előbb, mert a két anyag reakciója nagyon jól szétzilálhatja a dugulást okozó gumót és letisztítja a cső egy részét.

Kóla

A kóla nagyon jó vízkő oldó, valamint szagtalanító és még a szerves anyagokat is képes oldani, ha kellő ideig érintkezik velük. Ebből sem elég 1-2 pohárnyi, kell belőle legalább egy liter, de érdemes megpróbálni, hiszen sokkal olcsóbb, mint egy szakember.

Ecet

Az ecet az egyik legjobb szer, ha otthoni duguláselhárításról van szó. Savas, természetes, erős, de mégsem környezetszennyező. Itt is, mint a citromsavnál, a szódabikarbónával elegyítve nagyon hatásos tud lenni. Forraljuk fel az ecetet (nagyon büdös lesz és káros a gőze, ezért szellőztessünk közben), öntsük a szódabikarbónát a lefolyóba, majd a még forró ecetet borítsuk rá. Hatalmas pezsgés, gázképződés és hőhatás lesz a következmény, de könnyen lehet, hogy a dugulás is elhárul. Az ecetet vízkőoldásra, általános karbantartásra is érdemes használni, ezek mellett jól szagtalanít is.

Sütőpor

A sütőpor a szódabikarbónához hasonlóan reagál az ecettel és citromsavval, ám egy kicsit gyengébb. Ha épp nincs otthon más, ez is megteszi, árát nézve egy próbát mindenképpen megér.

Szódabikarbóna

Ahogy írtuk, citromsavval és ecettel komoly dolgokra képes, da csak szódabikarbóna van épp otthon, akkor forrásban lévő vízzel is roppant hatékony. Általában nem kell belőle túl sok, egy kisebb bögrényi bőven elég. Ha elsőre nem hat, még egyszer érdemes vele próbálkozni, de ha másodszorra sem hoz eredményt, már szakemberre lesz szükség.

Bórax

Sok háztartásban van otthon bórax, pont a lefolyók tisztán tartásáért. Ha épp nincs, vagy még nem használtuk, érdemes egy háztartási bolt kínálatából beszerezni, hiszen egy kis bögrényi adag, némi forró vízzel csodákra képes. Arra kell vigyázni, hogy a bórax nagyon veszélyes, ne lélegezzük be a gőzét és ne kerüljön a bőrünkre. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, mindenképpen tegyünk fel valamilyen védőszemüveget é húzzunk gumikesztyűt.

Hasonló bejegyzések