Nagyon fontos egy vállalatnál a dolgozói elégedettség, a leendő üzleti partnerekkel való kiváló viszony, ezért nem árt időről időre kisebb-nagyobb meglepetésekkel, céges ajándékokkal készülni a dolgozóknak, ügyfeleknek, partnereknek. Egy-egy üzleti tárgyalás során érdemes a (leendő) üzletfelet meglepni egy-egy kis aprósággal.
Mindig legyünk tisztában, hogy hány úr és hány hölgy lesz jelen a tárgyaláson, és nemre szabottan ajándékozzuk meg őket. Mindenképpen gondoskodjuk arról, hogy legyen elég ajándékcsomag, nagyon kellemetlen lehet, ha valakinek nem jut, vagy például egy cserepes virág marad egy férfi kollégának.
A tárgyalások egyik íratlan szabálya az ajándékozás, ez elősegíti a leendő vagy már meglévő üzleti kapcsolatok elmélyülését. Amennyiben külföldi tárgyalópartnereink vannak, fontos, hogy előre tájékozódjunk az illető kultúrájáról. A más-más kultúra miatt előfordulhat, hogy valaki sértésnek veszi az ajándékozást, esetleg egy-egy bizonyos ajándékokat talál annak. A másik ország kultúrájának megismerése fontos az üzlet lebonyolításában, de mindenképpen terjedjen ki az ajándékozásra is. Könnyen elképzelhető, hogy egyes nemzetek elvárják az ajándékot, mások pedig kifejezetten bántónak érzik.
Céges ajándékot Karácsonyra, vagy más egyéb ünnepekre is nyugodtan vásárolhatunk a kollégáknak. Érdemes lehet az ügyfeleket is meglepni valamivel az ünnepek közeledtével, garantáltan nem fogják elfelejteni a kedves gesztust.
A céges ajándékok mellett van lehetőség virágküldésre a hónapajándékától, amely egy országos lefedettséggel rendelkező ajándékküldő vállalkozás. Akár meglephetjük a munkahelyen a születésnapos kolléganőket egy-egy csokor virággal, vagy az urakat egy alkoholos-kávés szettel. Nagyon fontos egy vállalaton belül a jó hangulat, a kötődés, és ezek a kis apróbb gesztusok elősegítik a hosszú távú összetartozást, és a munka minősége is javulhat attól, ha a vállalat odafigyel a dolgozóira.

Hasonló bejegyzések