Az otthoni munkavégzés azt jelenti, hogy sokan közülünk a cég által biztosított számítógépeket és telefonokat használják a személyes ügyek elintézésére is. Mégis előfordulhat, hogy a munkahelyi eszközeink nem annyira magánjellegűek, mint gondolnánk.

Elméletileg a munkáltatók telepíthetnek olyan szoftvert, amellyel nyomon követhetik, hogy mit csinálunk a munkahelyi laptopunkon vagy az asztali számítógépen. A legéberebb munkahelyeken ez akár olyan billentyűzetfigyelőket is tartalmazhat, amelyek minden beírt szót nyomon követnek, miközben képernyőfotókat készítenek a tevékenységünkről.

A gyakorlatban két tényezőtől függ, hogy a munkáltató milyen mértékben teszi ezt. Az egyik a vállalat mérete, hiszen a nagyobb szervezetek több erőforrást tudnak ilyen mértékű megfigyelésre fordítani. A másik az, hogy milyen típusú információkkal foglalkozunk. Ha érzékeny adatokat kezelünk – orvosi feljegyzéseket, pénzügyi információkat vagy kormányzati szerződéseket -, akkor sokkal valószínűbb, hogy a munkáltató gondos figyelemmel kíséri az adatok felhasználását.

Az otthoni munkavégzésnek még több veszélye van

A Cyberwarmag közzétette, hogy amikor otthonról olyan gépen dolgozhatunk, amihez a cégnek nincs hozzáférése, megnő a kockázata annak, hogy a vállalati információkat lemásolják, módosítsák, átadják a versenytársaknak, vagy egyszerűen nyilvánosságra hozzák.

Egy otthoni dolgozó számítógépe hozzáférhet a vállalati hálózathoz, ami véletlenül rossz adatvédelemhez vezethet. A saját számítógépen végzett munka során lehetséges, hogy egy nemrég letöltött vagy már aktív közösségi média alkalmazás hozzáférhet a munkahelyi kapcsolattartási adatbázishoz, és az ügyfelek azonosítható adatait a beleegyezésük nélkül megoszthatja.

Ha az alkalmazottak nyilvános helyen dolgoznak, akkor még rosszabb a helyzet, mivel a nem biztonságos Wi-Fi hálózaton keresztül azt kockáztatják, hogy potenciálisan érzékeny információkat tesznek ki a kritikus vállalati rendszerekhez hozzáférést kereső hackerek és kiberbűnözők számára. És akkor még nem említettük meg azt, hogy a munkaeszköz tönkremehet vagy ellophatják.

Támogató: quadron.hu a kiberbiztonság szakértő

Hasonló bejegyzések