Az iWiW az Origo Zrt. tulajdonában lévő legnagyobb magyar közösségi portál, amely már több, mint 11 éve üzemel. 2005 és 2010 között a leglátogatottabb weboldal volt. Korábban WiW néven futott az oldal, 2005-ben kapta meg a plusz i betűt a nevében.
Az oldalra kezdetekben meghívóval lehetett csak regisztrálni, amit nem volt egyszerű megszerezni a már meglévő tagoknak sem. Később már nem volt szükség a meghívóra ahhoz, hogy lehessen regisztrálni. A belépés igen egyszerű, a rendszer csupán az e-mail címünket és a jelszavunkat kéri, és máris beléphetünk. Az iWiW profilunkon a legszemélyesebb adataink mellett lehetőségünk van megadni az érdeklődési körünket, az iskoláinkat, hobbijainkat. Bejelölhetjük, csoportosíthatjuk az ismerőseinket, beléphetünk különböző klubokba, adhatunk fel apróhirdetést is. A hagyományos üzenetküldés mellett van lehetőségünk csevegni is az éppen online lévő ismerőseinkkel, mint a Facebook esetén.
2008 év végére a felhasználók száma elérte a 4 millió tagot. 2009-ben teljesen új külsőt kapott az iWiW, majd az üzenőfalat lecserélték hírfolyamra. Hogy ez-e az oka az iWiW látogatottság és aktivitás csökkenésének, vagy egyéb más dolgok állnak a háttérben, azt nem lehet pontosan tudni. Az iWiW Facebook-szerű külsejét nagyon sokan kifogásolták, többen még csoportokat is létrehoztak, hogy állítsák vissza a régi iWiW felületet, de az végül megmaradt.
A Facebook egyre sikeresebbé válása miatt a magyar emberek inkább a nemzetközi közösségi portált választották, de sokan vannak, akik mindkét oldalon elérhetőek. Egy 2010-es tanulmányban le is írták, hogy a hazai felhasználók ellen vívott harcban az iWiW maradt alul.
Hogy mi lesz az iWiW sorsa a jövőben, újra lehet-e a leglátogatottabb magyar honlap, azt nem lehet tudni, mindenesetre nehéz dolguk lesz, ha szembe akarnak szállni a magyarokért a Facebookkal.

Hasonló bejegyzések