Lehetőség van rábízni különböző autómosókra a kocsink kitakarítását, de olcsóbb megoldás, ha saját magunk veselkedünk neki. Mindjárt itt a jó idő, nem árt, ha a kocsink is tündököl a tavaszi-nyári szezonban, így vegyük csak elő az autóporszívót. Persze megteszi a háztartási is, csak ne felejtsük kitakarítani előtte a porzsákot.
Az autónk tisztán tartása is legalább olyan fontos, mint a lakásunké. Ugyan – szerencsés esetben – nem töltünk benne annyi időt, mint amennyit otthon, fontos, hogy tiszta legyen. Fontos az autó külső ápolása is, de a belső talán még fontosabb, hiszen ez vesz körül utazás közben. Így egyrészt nem kellemetlen, ha valakit beültetünk magunk mellé, másrészről pedig mi is jobban érezzük magunkat benne.
Első lépésben célszerű mindent kirámolni az autóból, a csomagtartóból, a kesztyűtartóból és a különféle rekeszekből. Szükség lesz porszívóra, különféle tisztítószerekre (ablaktisztító, műbőrt ápoló szer, szőnyeg és kárpittisztító), szivacsok, rongyok, gumikesztyű, vizes vödör.
Az üléshuzatokat érdemes kimosni, akár már a takarítás előtt, hogy időben megszáradjanak. A gumiból készült lábtörlőket le kell sikálni mosogatószeres vízzel, ezután hagyni kell száradni. Ezután következhetnek a pedálok tisztítása. A szellőzőnyílásokat lehetőleg valamiféle ecsettel tisztítsuk meg, mert a porszívó nem fér be.
Ha mindezekkel elkészültünk, jöhet a porszívózás. Gondosan porszívózzunk ki minden zegzugot, a kis fejjel a nehezen elérhető részeket is el lehet érni. Porszívózás után az autótól távol ürítsük ki a porzsákot, mert visszaszállhat a por az autóba, és kezdhetünk mindent elölről.
Ezután következhet a műbőr felületek, a kesztyűtartó, zsebek, műszerfal letakarítása vizes ronggyal, esetleg egy kis mosogatószert is hozzáadhatunk. Érdemes műbőrt ápoló szerrel áttörölni a felületeket, így tartósabb lesz a hatás. Amennyiben szükséges, ezután jöhet a kárpit tisztítása a megfelelő tisztító segítségével.
Ha úgy ítéljük meg, hogy tiszta az autó belseje, visszatehetjük azokat a dolgokat, amiket kivettünk. Végül pedig a friss illatú, tiszta huzatokat visszahúzhatjuk az ülésre, és ezzel készen is volnánk.
Amíg jó idő van, érdemes legalább egyszer-kétszer kitakarítani az autó belsejét, és odafigyelni, hogy ne szórjunk szét semmit. A téli hónapokban, főleg a nagy hidegben nem is tanácsos az autót takarítani, ha vigyázunk rá, elég egy nedves ronggyal áttörölni a műbőr részeket, és csak a következő tavasszal kell újra kitakarítani komolyabban.

Hasonló bejegyzések