A tetőtér beépítése számos lehetőséget rejt magában, csak a képzelet szabhat határt. Vannak, akik egy légterű tetőtérre vágynak, falak nélkül, ilyenkor a szarufák biztosítják a különleges hangulatot a tetőtérben. Amikor pedig szobákat, helyiségeket alakítunk ki, akkor is fontos, hogy mindezt a saját igényeinkre szabva tegyük meg.

Egy légtér vagy több szoba

De nézzük is meg, hogy mire kell figyelni a tetőtereknél. Egyrészt ha újólag építik be a teret, akkor nagymértékben befolyásolja a kapott terület nagyságát az, hogy milyen tetőt építtetünk be, sátor- vagy nyeregtetőt, esetleg manzárdtetőt. Más és más terület nyerhető el így, általánosságban minél nagyobb egy tető dőlésszöge, annál nagyobb teret kaphatunk a tetőtérben.

Sokan döntenek az egy légtér mellett, ennek valóban különleges hangulata van. Mások – például a család bővülése miatt – újabb szobákat, helyiségeket terveznek megvalósítani a tetőtérben. Ilyenkor is gondolkodjunk hosszú távon, létesítsünk fürdőszobát és ha szükséges, akkor egy konyha sem árt a tetőtérbe.

A természetes fény

Ha megterveztük, hogy milyen helyiségekre lesz szükség a tetőtérben, jöhet a természetes fény kérdése. Törekedjünk arra, hogy minél több természetes fény jusson a helyiségekbe, ezek ugyanis hangulatosabbá, otthonosabbá varázsolják a helyiségeket, ahol komfortosabban érezhetjük magunkat. Egy sötét „padlás” nem olyan otthonos, mint egy világos, tágas tetőtéri szoba.

Nem kell attól sem tartani, hogy a nagy ablakok miatt majd megnőnek a fűtési költségek, ma már kiváló hőszigeteléssel rendelkező nyílászárókat lehet kapni. Az ablakoknál gondoskodjunk az árnyékolásról és a szúnyoghálóról is.

A tetőtér kialakításánál gondoljuk át, hogy hol lesznek majd az ajtók, ablakok, az elektromos hálózat hogy lesz kialakítva. Gondolkodjunk hosszú távon, válasszuk ki körültekintően a lépcső helyét és vegyük figyelembe azt is, hogy a ferde falakat hogy tudjuk a legoptimálisabban kihasználni. A szobák berendezésekor pedig figyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk tele nagy bútorokkal a szobákat, inkább használjuk ki a ferde falak alatti területet a tárolásra.

Hasonló bejegyzések