Erdély gazdagon bővelkedik a szebbnél-szebb látnivalókban, és főként igaz ez a hatalmas hegyvonulatokra. A Radnai-havasok az egyik olyan terület, amellyel Erdély méltán büszkélkedhet, hiszen mesésen gazdag élővilággal rendelkezik. Mindemellett pedig kivételes erőtere olyan élményeket hagy maga után, amelyeket unokáinknak is szívesen mesélünk majd.

A Keleti Kárpátok legmagasabb egysége

A Radnai-havasokba látogatásunk előtt mindenképpen érdemes szálláshelyet foglalunk, hogy alaposan körbejárhassuk e feledhetetlen vidéket; egy nap ugyanis nem lesz elég rá. A Nagy Pietrosz-csúccsal, amely 2303 méterre magasodik a tengerszint felett, a Keleti Kárpátok legmagasabb hegységét tisztelhetjük benne. A hegység főgerince több, mint 40 kilométer hosszú, amelyből északra rövidebb, meredekebb mellékgerincek nyúlnak, délre pedig hosszabb, lankásabb vidékekkel találkozhatunk. Az itt elterülő erdők domináns fafaja a lucfenyő, de bükk fákkal, nyírfákkal, madárberkenyékkel, és hegyi juharral is találkozunk.

Gyönyörű virágok otthona

A nyári időszak elején, júniusban és júliusban, amikor a hótakaró kezd visszahúzódni, kibújnak a hegyvidék legszebb virágai. Ilyen például az erdélyi havasszépe, a rododendron, a havasi vagy alpesi kökörcsin, a sárga tárnics és pettyes változata, a harangrojt, és természetesen az elmaradhatatlan havasi gyopár. A megfigyelések szerint a Radnai-havasok a magvas növényfajoknak is büszkén ad otthont, több, mint ezer félét regisztráltak eddig.

Az időjárásról…

Jellegzetessége a Radnai-havasoknak, hogy rendkívül gyorsan változik az időjárás. Ha e hegyek gyönyörűségeinek felfedezésére indulunk, akkor ezt mindenképpen vegyük figyelembe. A kétezer méteres magasság feletti területeken az évi átlagos csapadékmennyiség meghaladhatja az 1400 mm-t is, és az évi átlagos hőmérséklet nem éri el a 0 fokot, pontosabban – 1,5 fok körül alakul. A legmelegebb hónapnak a július számít: ekkor az átlaghőmérséklet alig üti meg a 3,5 fokot. Ennek megfelelően tehát nagyon melegen kell felöltöznünk, ha ide látogatunk, és fel kell készülnünk a nagy mennyiségű csapadékra is.

A csodálatos állatvilág

A Radnai-havasok állatvilága rendkívül gazdag, Erdély területét tekintve az egyik legváltozatosabb. Sok ritka állatfaj köszönheti fennmaradását a havasoknak. A kristálytiszta patakok sokasága remek élőhely a pisztrángok számára, de a foltos szalamandrák, és az alpesi gőték, kárpáti gőték is szívesen időznek ebben a gyönyörű, természetes élővilágban. Sárgahasú unkával, és gyepi békával is találkozhatunk utunk során, de hüllőkre is rábukkanhatunk: elevenszülő gyíkot, fürge gyíkot, lábatlangyíkot, sőt, még keresztes viperát is fellelhetünk. A madarak számára is biztonságos élőhelyet jelent: a szirti sasoknak, vándorsólymoknak, nyírdfajdoknak, siketdajdoknak, uhuknak, háromujjú harkályoknak, és hajnalmadaraknak is biztonságos otthont ad.

Hasonló bejegyzések