Ha az otthonunk takarításáról van szó, akkor jól tudjuk, hogy a portalanítás az egyik legfontosabb lépés a tisztítási folyamatok során. Nemcsak esztétikai szempontok miatt, de egészségügyi okokból is melegen ajánlott az alapos, és legfőképpen rendszeres portalanítás, méghozzá úgy, hogy a kevésbé látható helyekről sem feledkezünk meg. Íme, a fortélyok!

A helyes irány: fent kezünk, és lentebb folytatjuk

Érdemes legelsőként megcéloznunk a plafont, a bútorok tetejét, a csillárokat, és ezt követően haladhatunk egyre lejjebb: a polcok, az asztalok, különböző tárgyak felé, és végezetül utoljára maradjon a padló portalanítása. Viszont hasznos figyelembe vennünk azt is, hogy ha már elszabadult odabent a pokol, és a padlót vastagabb porréteg fedi, akkor elsőként jó, ha ezt távolítjuk el, és utána kezdünk csak fentről. Természetesen ne feledkezzünk meg a folyamat után újra portalanítani a padlót is!

Reflektorfényben az eszközök

A hatékony takarítás egyik kulcsa a megfelelő eszközök használata. Ha van rá lehetőségünk, akkor kerüljük a tollseprű alkalmazását, hiszen ezzel csak felkavarjuk a bent lévő port, amely sajnos ugyanúgy visszaszáll a tárgyakra, bútorokra. Fontos, hogy legyen egy kiváló porszívónk, mert a nehezen hozzáférhető helyek, és a kárpitos bútorok, valamint a szőnyegek, szőnyegpadlók portalanítására ez a legalkalmasabb eszköz. Mikroszálas kendőt is érdemes beszereznünk, mert ez könnyedén magához vonzza a port. Ha ez éppen nincsen kéznél, akkor alternatív megoldásként egy jó minőségű, nem műszálas, mosószerrel átitatott nedves rongy is megteszi.

Bútorok és elektromos eszközök a porondon

A fentebb említett mikroszálas törlőkendő vagy a mosószeres rongy a bútorok és elektromos eszközök portalanítása során kap igazán nagy szerepet. A szekrények polcait, a fali polcokat, asztalokat ezekkel érdemes megtisztítani, miközben az apróbb-nagyobb tárgyakat is megemeljük, áttöröljük. Ne felejtsük el, hogy a szekrények tetején is előszeretettel ücsörögnek a porcicák, fordítsunk hát rájuk is kellő figyelmet! A televízió, a laptop képernyője, a számítógép, DVD-lejátszó szintén kiváló porfogó, szempillantás alatt képesek magukhoz vonzani a szennyeződéseket. Itt szintén jó szolgálatot fog tenni a kendő, de ha a képernyőknél úgy látjuk, hogy mégsem volna elegendő, akkor egy kis textillágyító folyadékkal töröljük át, mert ez képes megakadályozni a visszaszálló por megtapadását is.

Hasonló bejegyzések