Ma már minden, így konkrétan az egész életünk elektronizálódik, ami azt vonja maga után, hogy például a nyelvtanulás során is egyre gyakrabban nyúlunk az online világhoz, ezáltal például online nyelvtanulás vagy elektronikus szótárak képében. Mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az alábbi cikkben a nyomtatott és az elektronikus szótárt vetettük össze egymással az előnyök és a hátrányok tekintetében.

A nyomtatott szótár előnyei és hátrányai

Amennyiben a nyomtatott szótár kapcsán felbukkannak az előnyök, akkor elsőként határozottan azt kell kiemelnünk, hogy egy megfelelően kiválasztott szótár a mellékletek, a nyelvtani összefoglalók és a minták miatt óriási segítséget nyújthat a tanulásban. A nyomtatott szótár szócikkeiben ezen felül több a példa és általában az extra kifejezés is, ezen felül nem szabad elfeledkezni arról, hogy nyelvvizsgára még mindig csak és kizárólag nyomtatott szótárt lehet bevinni, és ez bizonyára még évekig így is marad, tehát érdemes megtanulni a gyors szótárhasználatot.
A nyomtatott szótár kapcsán természetesen akadnak azért kisebb-nagyobb hátrányok is, így például drága és amennyiben cipelni kell, akkor súlya is van. Használatának elsajátítása időt vesz igénybe, azonban ezt ellensúlyozhatjuk, ha jól elkülönített betűrenddel ellátott szótárat vásárolunk. Még ilyenkor is fontos, hogy jól ismerjük az ABC-t, máskülönben a keresés lassabb és időigényesebb lehet, noha ez általánosságban kijelenthető, hogy kizárólag gyakorlás kérdése. Ha a hátrányokat vesszük sorra, érdemes kiemelni azt az idegesítő problémát, miszerint amennyiben a szótár egyszer becsukódott, a szót újra meg kell keresnünk, ezen felül dolgunkat nehezítheti, hogy gyakran nem könnyű megtalálni a megfelelő jelentést, mert figyelni kell hozzá a szófajokra is. A nyomtatott szótárakban ezen felül a szavakat csak ragozatlan alakban lehet megtalálni, és egyáltalán nem update a szlengek kapcsán, a fonetikáról nem is beszélve, a kiejtést ugyanis egy szótárból soha nem tanulhatjuk meg.

Az elektronikus szótár előnyei és hátrányai

Az elektronikus szótár kapcsán a legfontosabb előny határozottan az, hogy rögtön meg is hallgathatjuk, hogy miként kell kiejteni az adott szót, ezen felül pedig a benne lévő keresés is gyorsabb, hiszen csak bepötyögjük a szót, és szinte azonnal használhatjuk is. Ha bizonytalanak vagyunk a helyesírásban, akkor is nagy segítség, mert a kereső pár betű beírása után kiadja a lehetőségeket. Az elektronikus szótárt nagyobb magabiztossággal használhatják ezen felül a tanulási zavartól szenvedők.
A legnagyobb hátránya, hogy nyelvvizsgán tilos használni, ezért is fizetni kell, ezen felül pedig több vele a hibalehetőség, miközben a megfelelő szót is nehezebb kiválasztani, hiszen kevesebb a példa. Ezen felül ellehetetleníti a használatát az áramszünet, az ingyenesen letölthető változatok pedig gyakran csapnivaló minőséggel rendelkeznek, így több kárt okoznak, mint hasznot.

Hasonló bejegyzések