A napelem rendszerek hosszú távú befektetetések, amiknek kizárólag csak pozitív hozadéka van. Elfelejthetjük örökre a villanyszámla fogalmát, teljesen környezetkímélő, alternatív módon van lehetőség energia előállítására. Sokan úgy gondolják, hogy egy egyszerű szorzással megkapható az, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelemes rendszerbe fektetett pénz, de ők téves úton járnak.
Egy picit bonyolultabb ez ennél.
Három tényezőt kell figyelembe venni, a rendszer termelési adatait, a bekerülési költséget és a villamos energia árát kWh-ra levetítve. A termelési adatot a legegyszerűbben úgy lehet megkapni, ha 1 kWp méretet vesszük alapul, a bekerülési költség pedig az 1 kWp-ra levetített összeg.
Számolja ki Ön is: http://profiszolar.hu/napelem-rendszerek-megterules/
A villamos energia árát a legegyszerűbben a villanyszámlánkról tudjuk leolvasni, fontos, hogy összesítsük az éves számlát. A számítás egy egyszerű szorzásnál bonyolultabb. Figyelembe kell venni az energiaár évenkénti növekedését, ami durván 7% évente, ami egy kicsit megbonyolítja a számítást. Mivel minden évben figyelembe kell venni a 7%-os árváltozást, ezért a számítás komplexszé válik, a legjobb, ha két külön táblázatban vezetjük fel a számokat.
Forrás: http://profiszolar.hu/
Amennyiben komolyan gondoljuk a napelemes rendszerre való átállást, érdemes már ennél a tervezésnél szakemberre bízni magunkat, akik pontosan ki tudják számolni nekünk azt, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetett összeg. Egy elszámítással akár hónapokat, éveket is tévedhetünk, nagyon nem mindegy, hogy tizenöt vagy húsz év alatt térül meg a befektetett pénz. Azt is jó, ha tudjuk, hogy a rendszer megvásárlásán és beszereltetésén túl semmilyen költséggel nem kell számolunk. Egy-egy extrémebb esetben elképzelhető, hogy nem megfelelően működik valami, de semmiféle előre látható plusz költség nem fog minket terhelni.

Hasonló bejegyzések