A merevedési zavarok igen jól kezelhetők természetes gyógymódokkal, például az étrend és az alkoholfogyasztási szokások megváltoztatásával. A kezelés persze attól is függ, hogy mi váltotta ki a zavart, így magában foglalhat vényköteles gyógyszereket, vákuumos eszközöket vagy akár műtétet is.

De az életmódbeli változtatások és más természetes kezelések is segíthetnek az állapot javításában.

A kiegyensúlyozott táplálkozás például igen nagy segítség lehet a szexuális funkció fenntartásában, a kutatások azt is kimutatták, hogy a fizikai aktivitás is segíthet, különösen hatékony lehet a rendszeres testmozgás túlsúly esetén, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében. Az általános egészségi állapot szempontjából fontos, hogy az alvás is minőségi legyen, nem is beszélve a mennyiségről.

Akik alvászavarral küzdenek, azoknál nagyobb eséllyel alakulnak ki merevedési zavarok, az elégtelen alvás ugyanis csökkentheti a tesztoszteronszintet, és a tartós alváshiány olyan állapotokkal is összefüggésbe hozható, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Ezek a merevedési zavar kockázati tényezői is egyben.

Kutatások igazolják azt is, hogy a merevedési zavar jóval gyakoribb az elhízott, túlsúlyos férfiaknál. A fizikai okok mellett nem árt figyelni a mentális egészségre, hisz olykor a szorongás, stressz, depresszió áll a háttérben.

Az életmódváltás hatékony természetes gyógymód lehet a merevedési zavarokra és javíthatja az általános egészségi állapotot is. Az is időbe telhet, amíg ezek a természetes kezelések hatni fognak. Az okoktól függően előfordulhat, hogy gyógyszerek vagy más kezelés nélkül nem mutatkozik javulás. Így hasznos, ha az orvossal együttműködve keresnek kezelési módot az érintettek.

A merevedési zavar azonban soha nem csak az egyik fél problémája, hisz mindkét szexuális partnert érinti. A diagnózisban és a terápiában közösen részt vevő partnerek esetében hatékonyabb a kezelés. Ha valaki merevedési zavarral küzd, fontos, hogy a párja megértse, hogy ez egy olyan egészségügyi probléma, ami befolyásolhatja a kapcsolatot és a férfi életminőségét.

Az ilyen helyzetekben pedig segít, ha a nő támogató és megértő és ha a párjával közösen keresik meg a legjobb megoldást a problémára.

Hasonló bejegyzések