Gyakori jelenség, a 40 év feletti férfiak mintegy 50 százaléka tapasztalt már valamilyen súlyosságú merevedési zavart. Azonban az, hogy hogy érinti a házasokat és az egyedülálló vagy épp randizó férfiakat, jelentősen eltérhet.

Ennek járt utána a RexMD.

A házas férfiak esetében a merevedési zavar az intimitás elvesztéséhez, az alacsony önbecsüléshez, szorongáshoz és akár depresszióhoz is vezethet. Ezek az érzelmek pedig hatással lehetnek mindkét partner mentális állapotára és a kapcsolat egészét károsíthatják. Sok esetben a merevedési zavar nem tünet, hanem ok. Azonban nem jelenti azt, hogy az erekciós problémák a vég kezdetét jelenti.

Az, hogy valaki alkalmanként nem képes erekciót elérni, még nem ok az aggodalomra, de ha gyakorivá válik, akkor érdemes komolyabban foglalkozni vele. A probléma hátterében fizikai és lelki okok egyaránt állhatnak, általában ezek keveréke érvényesül.

Fontos, hogy a problémát lehessen közösen kezelni, a gyógyszeres kezelés mellett a partner támogatása is nagyon fontos. A merevedési zavart nem szabad szégyellni, sokszor a férfiak ezt vagy bűntudatot éreznek, és elkezdik kerülni az intimitást a partnerrel. Ezt viszont a partner úgy értelmezheti, hogy elutasítják azért, mert nem elég vonzó.

Hogy ezek a problémák ne váljanak súlyosabbá, az kell, hogy a pár nyíltan és őszintén beszéljen arról, hogy ki mit érez és mit tapasztal. A tudomány ugyanis bizonyította már, hogy a merevedési nehézségek nem azt jelenti, hogy a férfi kevésbé férfias vagy hogy a partner nem eléggé kívánatos.

Mindenkinek segíthet egy terápia, ahol kifejezhetők nyíltan az érzések és gondolatok. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a stressz miatti merevedési zavarban szenvedő férfiak 50-70 százalékának javultak a tünetei, amikor partnerük elkezdett velük együtt terápiás ülésekre járni.

A szexen kívül is nagyon sok módja van annak, hogy egy szerető pár intim legyen egymással, a csókolózás, ölelkezés, egy közös séta kézen fogva mind segítenek abban, hogy a partnerek közelebb érezzék magukat egymáshoz.

Hasonló bejegyzések