Az energiatakarékos izzók után egyre komolyabb figyelmet kap a világítástechnika iparágában a LED világítás, illetve az ehhez kapcsolódó technológiai újdonságok. Mindez nem véletlen, hiszen kis túlzással a villanykörte feltalálása óta nem érkezett ilyen innovatív újdonság a piacra, aminek köszönhetően a LED-ek hamarosan meghódíthatják maguknak a háztartások jelentős részét.
Hogy miért is olyan népszerű ez az újfajta technológia?

Hatékonyság és takarékosság

A LED világítás egyik legfontosabb előnye minden kétséget kizáróan a hatékonyság és a takarékosság terén keresendő, hiszen minden túlzás nélkül a LED lámpák alkalmazásával akár 80 százalékkal is csökkenthetjük energiafogyasztásunk mértékét. Miközben sokkal több fény is lesz a lakásunkban, mivel egy watton, egy LED világítás sokkal több fényt bocsájt ki, mint a hagyományos villanykörték.
A LED világítás mindemellett a be- és kikapcsolási idő tekintetében is verhetetlen. Nincs bemelegedési idejük, ezáltal a felkapcsolás után szinte mikro szekundumokon belül teljes a fény, kikapcsolás után sincs utóégés. A LED-ek a méret szempontjából is rendkívül változatosak, így lehetnek 2 milliméteresek, de akár komplett lámpafejekbe és égőkbe való darabok is. A határ a csillagos ég, miközben még a színezésen is spórolhatnak a gyártók, hiszen a hagyományos égőkkel ellentétben a LED-ek képesek saját színeket kibocsájtani.

Hűvös, szabályozható és elképesztően tartós

Ezzel azonban még mindig nem értünk a LED világítás előnyeinek végére! Fontos például kiemelni, hogy az ilyen égők nagyon jól bírják akár a folyamatos kapcsolgatást is, ami a villanykörték vagy fénycsövek élettartamát alaposan megrövidíti, de érdemes még itt megjegyezni az égők fényerejének szabályozhatóságát, valamint a “hűvös lámpa” jelentőségét, hiszen a LED szinte egyáltalán nem is termel hőt, amivel nem melegíti környezetét feleslegesen.
A LED égők esetében a szakemberek 35-50 ezer órára becsülik egy átlagos lámpa működését, ami átlagos használat mellett akár közel 20 évre elegendő tartósságot garantál. Mindez óriási különbség a hagyományos izzók 1-2 ezer, vagy a fénycsövek 8-10 ezer óráihoz mérten. A LED állapotának romlása ugyan az öregedés hatására romlik, de ez további előny, hiszen innen vehetjük észre, hogy lassan cserélni kell, és nem lesz hirtelen vaksötét a lakásban. A LED-ek az ütésállóság tekintetében is remekelnek, miközben fényük fókuszálható, és a fénycsövekkel ellentétben egyáltalán nem tartalmaznak higanyt.

Hasonló bejegyzések