Egy klímát egy ventillátorhoz képest nem elegendő csak egyszer megvenni, és utána hosszú éveken át élvezni, hiszen a klíma bizonyos időközönként – használatának gyakoriságától függően évente legalább egyszer – ki is kell tisztítani ahhoz, hogy sokáig megfelelő hatásfokkal és biztonsággal működhessen.

Miért kell?

Egy átlagos klíma a használat során – akár fűtésre, akár hűtésre használjuk – a kinti levegőből rengeteg szennyeződést és pollent szív magába. Ezek nagy részét a különféle szűrők megfogják, ezek azonban az intenzív használatba vétel miatt egy idő után feltelítődnek, és nem képesek olyan hatékonysággal ellátni munkájukat, mint korábban. Ekkor történik meg az, hogy beengedik a baktériumokat, a szennyeződéseket és a polleneket, egyszóval a klíma gyakran megbetegít minket még akkor is, ha erre a hőmérsékletek vagy egészségi állapotunk nem utalt korábban.
Általános probléma még, hogy a klímák a rendszeres használat során rengeteg szennyeződést megfognak, a lecsapódás hatására pedig penész és egyéb lerakódások alakulhatnak ki. Ezeket fontos évente legalább egyszer eltávolítani annak érdekében, hogy a klíma ne legyen kellemetlen illatú, és ne szivattyúzza légterünkbe a különféle spórákat és baktériumokat, amelyek fertőzéseket okozhatnak.
A nem megfelelő karbantartás esetén ugyanis a klímától nagyon könnyen megbetegedhetünk. Az általános megfázások és felső-légúti fertőzések mellett a rosszul kitakarított, vagy a karbantartás nélküli klímák akár tüdőgyulladást és gombás fertőzéseket is okozhatnak, természetesen az olyan általános problémák mellett, mint az allergiás reakciók, esetleg a szem- és nyálkahártya szárazsága.

A klíma karbantartásának folyamata

Miután a klíma is két részegységre bontható – beltéri- és kültéri darabra –, ezért nem véletlen, hogy a készülékek karbantartási munkálatai is két részre oszthatók. A beltéri egység esetében kerülnek alapos kitakarításra vagy kicserélésre – típustól függően – a szűrőrendszerek, de egy speciális vegyszeres mosóvízzel a szakemberek a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről is itt tudják eltávolítani azokat a szennyeződéseket, amelyek a szűrőn esetleg átjutottak. Ez nem csak azért fontos, hogy a klíma ne tudjon megbetegíteni minket, hanem a hőátadás minőségének szempontjából is, hiszen minél tisztább egy klíma, annál hatásosabban tud működni. Noha vannak olyan klímák, amelyek rendelkeznek öntisztító és önszárító funkcióval is, de a tisztítás esetükben sem elhanyagolható bizonyos időközönként.
Fontos ezen felül kitisztítani minden esetben a kültéri egységet is, ami rengeteg levegőt képes beszippantani, ezáltal rengeteg por, pollen és egyéb szennyezőanyag ragadhat meg benne. A karbantartás általában magas nyomású mosóval végzik el a szakemberek, és azért van nagy szükség rá, mert ha egy hőcserélő el van szennyeződve, az sokkal nehezebben adja le a hőt – akár bentre, akár kintre –, ezzel pedig képes alaposan lecsökkenteni a berendezés hatásfokát.

Hasonló bejegyzések