Egy dugulás elhárítására és megszüntetésére alapesetben nagyon sokféle módszer és technológia létezik. A házi praktikák mellett így alkalmazhatunk különféle spirálokat, pumpákat, de akár még lefolyótisztító vegyszereket is azért, hogy lefolyónk újra könnyen átjárható és szagmentes legyen.
Amennyiben azonban minden igyekezetünk ellenére sem jutunk eredményre, akkor feltétlenül szükségünk lesz egy szakember segítéségére. Hogy milyen technológiákat hoz majd magával egy duguláselhárítást végző szakember? Lássuk!

Szakember hívása

Csőspirálos duguláselhárítás

A szakemberek jelentős többsége általában a csőspirálos duguláselhárítással kezdi a munkát, amely az egyik leggyakoribb és leghatásosabb módszer a probléma megoldására. Mivel többféle vastagsággal ellátott spirállal lehet dolgozni, ezért bármilyen vastagságú vezeték esetében alkalmazható, így a 8-10 milliméteresek rendszerint a vékonyabb lefolyók, míg a 22-32 milliméteresek a nagyobb kültéri, vagy a WC-k esetében alkalmazhatók. A háztartási boltban kapható spirálokhoz mérten a csőspirálos gépek ipari használatúak, ezáltal nagyon edzett spirálokkal dolgoznak, amelyek 2-5 méteres szakaszokból toldhatók össze, és géppel üzemeltethetők, így ha csak nem tényleges törés van, hanem csak dugulás, akkor azt általában orvosolni lehet vele. A spirálok többféle fejjel rendelkezhetnek, ezáltal a szerkezeti hibák vagy a benövő gyökerek esetében kaparó, roncsoló vagy akasztó fejekkel szerelhetők a kívánt hatás elérésének érdekében.

Magasnyomású mosás

A magasnyomású mosatás – vagy ahogyan a szakmában nevezik a Woma márka alpján: womázás – szintén bevett módszer a duguláselhárítás területén. A csőmosatás lényege, hogy a szakember 120-300 báros nyomással egy akár 150-200 méteres szakaszt is képes magas nyomáson kimosatni. A módszer előnyös összetett, szerteágazó csővezetékek és rendszerek esetében is, hiszen a magas nyomás lényege, hogy az egész rendszert kitakarítja, sőt mi több, megfelelő bekötés esetén még az aknát is. A magas nyomás lakáson belül ritkán használható, ellenben csatornarendszer tisztítása kapcsán mindig, hiszen kárt nem tesz a csővezetékben, ellenben a sódert, a homokot és az egyéb hordalékot nagyon könnyen eltávolítja. Alkalmazása főleg akkor javasolt, ha a spirálos megoldás a nagy lerakódás miatt már nem működik.

Csatornakamera

Nem csak olyan duguláselhárítási technológiák léteznek azonban, amelyek konkrétan a lerakódás vagy a probléma megszüntetésére koncentrálnak, ezáltal ilyen például a csatornakamera, amely elsődlegesen a diagnosztika szempontjából nagyon fontos. A csatornakamera előnye, hogy a nagyon makacs-, vagy visszatérő dugulások esetében a szakemberek bontás nélkül meg tudják határozni a probléma forrását, ezáltal a megfelelő technológia vagy eljárás alkalmazásával orvosolni tudják a problémát.

Hasonló bejegyzések