A zene ma már egyet jelent az mp3-mal és a streamelt hanglejátszással. Néhány évvel ezelőtt azonban még nem voltak online meghallgatható zenék és a legális zeneletöltés sem volt ennyire elterjedt sem külföldön, sem pedig Magyarországon.

Alig néhány évtizeddel ezelőtt indultak hódító útjukra a CD-k, amelyek megreformálták az addigi zeneipart, újrafestve az addigi magnókazettás, egysíkú zenelejátszást. A mágnesszalagos hangordózókat pedig oly sokan elátkozták, mivel ők voltak azok a tenyérben elférő apró csodák, amelyek leváltották az addig óriási népszerűségnek örvendő bakelit lemezeket.

Azt gondolnánk, hogy egy ilyen régi technológiát már csak múzeumokban találhatunk meg és nagyszüleink, dédszüleink poros padlásán még talán lapul belőle néhány darab. Ez azonban óriási tévedés. Talán hihetetlen, de a high-tech világunkban még mindig van helye ezeknek a lapos lemezeknek, melyek iránt őrületes rajongó tábor alakult ki az elmúlt időszakban.

Több generációt átugorva is keresettek a bakeliten tárolt régi felvételek és még a mai napig vannak albumok, amik ilyen hordozhatóra kerülnek.

A kétezres években támad fel hamvaiból a bakelit

Bár már sokszor temették a bakelit lemezeket, a retró stílus hódításával úgy látszik, hogy ez az eszköz is feltámadt hamvaiból. Még 2005-ben csupán 14 millió dollár értékben gyártottak hanglemezeket (CD és bakelit), idén, már az év első felében is közel 225 millió dollár értékű bakelit lemezt értékesítettek. Egyes becslések szerint ez a szám elérheti év végére az 500 millió dollárt is.

A bakelit népszerűségéhez annak kultusza is hozzájárul, hiszen a bakelit lemez rajongók szerint annak minősége sokkal jobb, a teltebb hangzása miatt. 2016-ban egy felmérés rámutatott, hogy a bakelit lemezeket vásárlók fele 35 évnél fiatalabb, így a modern, zeneletöltő oldalakhoz és stream szolgáltatásokhoz szokott réteg szívét is kezdi elrabolni, ez az örökzöld zeneőrző hangkorong. Az őrület pedig még nem ér véget, hiszen 2020-ban kerül piacra, az otthoni bakelit író készülék is.

Támogató: zeneletoltesek.com

Hasonló bejegyzések