A Balaton, hazánk tengere a legnagyobb állóvíz Közép-Európában. Nemcsak a külföldiek, hanem a magyarok számára is kedvelt nyaralóhely a Balaton és környéke. A magyar tenger déli partján számtalan üdülőváros várja az ide látogatókat. A legismertebb, legnagyobb és legnagyobb élettel rendelkező település Siófok, számtalan fiatal vendéget vonz a város.
Lakossága nagyjából 24 ezer fő. A várost két részre lehet kettébontani, a Sió csatornától nyugaton lévő rész az Ezüstpart, a keletre lévő pedig az Aranypart. Az Ezüstpartot főként nyaralók uralják és a szabadstrand, az Aranypart Siófok turisztikai központja. Az Aranyparton található a fizetős strand (mai nevén Coke Club), és itt találhatóak a szórakoztató egységek.
Siófok mellett nem sokkal található Zamárdi, szintén közkedvelt balatoni üdülőhely. A város nevezetessége a Szamárkő, ami egy vályúszerű mélyedés egy hullámos felszínű sziklán. A fiatalok és az elektronikus zene kedvelői számára Zamárdi neve egybefonódik a Balaton Sounddal. A rendezvényt 2007 óta tartják meg a városban, a zenei fesztivál elsősorban az elektronikus zenei kedvelőinek szól. A fesztivál 2013-ban kitüntetést nyert a European Festivals Award versenyen, ahol a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában diadalmaskodott.
Balatonlelle és Balatonboglár nagyjából a magyar tenger közepénél, szintén a déli parton helyezkedik el. A két település közvetlenül egymás mellett található, mindkettő közkedvelt üdülőhely. 1978-ban Boglárlelle néven egyesült a két település, de később, 1991-ben önállóan működtek tovább. Balatonbogláron élnek többen, a lakossága majdnem eléri a hatezer főt, míg Balatonlellén ezer fővel kevesebben élnek. Balatonlelle nevezetességei közé tartozik a Galambot tartó nő, a volt Szalay-kúria és a volt Jankovich-kúria. Balatonboglár legismertebb nevezetességei a római katolikus templom, az evangélikus templom, Vörös kápolna, Kék kápolna, Teleki Pál bronzszobra.

Hasonló bejegyzések