Amikor babavárásról beszélünk, akkor muszáj megemlíteni a termékenységet is. Azonban miközben mindenki azt keresi, hogy mivel tudja felturbózni a testét ahhoz, hogy könnyebb legyen a gyermekáldás, sokan megfeledkeznek azokról a dolgokról, amit ellenségnek kell titulálni.

  1. Az első ellenség az életkor. Úgy tartják, hogy a legtöbb esélyünk bizony 18 és 31 éves korban van. A születésünkkor elraktározott petesejtek száma minden hónapban csökken, így nem véletlen, hogy 40 év felett sokan nem tudnak természetes úton teherbe esni. Persze mindig akadnak kivételek, de azért érdemes tisztában lenni a számokkal is.
  2. A túlsúly általában hormonális egyensúlyzavart okoz, ami a termékenység felborulását jelenti. A derékmagasságban felgyülemlett zsír miatt nehezebben tudnak gyereket vállalni, vagy nem is sikerül. Ilyenkor a fogyás gyakran visszaállítja a hormonrendszert.
  3. Ugyanez elmondható a kórós soványságnál is. Amikor valami ilyen betegséggel küzd, akkor sokkal nagyobb az esélye a vetélésre is.

  1. A dohányzás nem javasolt a terhesség alatt, ugyanakkor előtte sem. Mind a férfiaknál, mind a nőknél csökkenti a termékenységet. Ha babát szeretnénk, akkor érdemes lemondani erről a szokásról, amit a testünk biztosan meg fog hálálni.
  2. Muszáj megemlíteni a betegségeket is, mivel sok lényeges csökkenti a nemzőképességet. A leggyakoribb bűnös az endometriózis és a policisztás petefészek szindróma. Az előző a hölgyek 10%-át is érinti, és a petefészeküszők állományát csökkenti, ugyanakkor az embrió beágyazódását is megnehezíti. A policisztás petefészek szintén 10%-ot érint, és rendszertelen menstruációhoz, felesleges androgén képződéshez és a petefészek nagyobbodásához vezet. Ilyen esetekben nem lehetetlen babát várni, azonban lényegesen megnehezíti a folyamatot.

Végül meg kell említeni a stresszt is. Valamikor annyira akarjuk a babát, hogy minden porcikánk erre vágyik, és olyan stresszhatás alatt tartjuk a testet, ami negatívan befolyásolja a folyamatot. Nem véletlen, hogy sokan akkor esnek teherbe, amikor már lemondtak róla.

Írta: kittwell.com

Hasonló bejegyzések