Bizony a vendéglátásnak nemcsak az éttermekben van illemtana, hanem otthon is. Gyakran előfordul, hogy szeretnénk meginvitálni valakit, vagy valakiket otthonunkba, és elkölteni a kellemes estét, vagy délutánt velük. Ilyenkor azonban érdemes tisztában lennünk néhány szabállyal, amit ildomos betartani, főként akkor, ha nem a legközelebbi barátainkat vendégeljük meg, hanem lesznek a társaságban idegenek is. Nézzük, mire kell figyelnünk!

A meghívás és az együttlét

Már a meghívásnál azonnal belebotlunk egy szabályba, ami a következő: ha valakit szeretnénk meghívni otthonunkba, és nem étteremben étkeznénk együtt egy jót, akkor már a móka kezdeményezéskor illik tudatni a leendő vendégekkel, hogy pontosan miféle eseményre hivatalosak. Ez lehet egy ebéd, egy délutáni teázás, egy vacsora, vagy egy finom kávé, a hangsúly azon van, hogy juttassuk tudomásukra. Ha a vendégek megérkeztek, és mi azt gondoljuk, hogy szállodai minőségű ellátást igényelnek tőlünk, akkor óriásit tévedünk! Ugyanis egy-egy ilyen otthoni összejövetelnek sosem az a lényege, hogy mennyi pénzt költünk rá, hiszen utólag nem azt fogják értékelni a vendégek. Ennél sokkal fontosabb, hogy minden vendégünk valóban élvezze az együttlétet, az egymással töltött időt, ehhez pedig az szükséges, hogy a meghívottak érezzék törődésünket, érdeklődésünket.

A rítus fontossága

Vannak a vendéglátásnak olyan rítusai, amelyekkel a legtöbb szállodában, hotelben is találkozhatunk, így sokat el tudunk lesni az ott dolgozó személyzettől, a pincérektől, akik igazán profik ebben. Ilyen illemszabály például az, hogy amikor a vendég megérkezik, akkor a köszöntés mellett a „kerüljön beljebb” megszólítással is üdvözöljük, majd pedig hellyel kínáljuk őket. Ha esetleg a kedves vendégek hoznak virágot, vagy apróbb ajándékokat, akkor természetesen illik azokat a jelenlétükben kicsomagolni, kibontogatni, a virágot pedig amint lehet, vázába helyezni. Úgynevezett dress-code az otthoni vendéglátásban már nem nagyon van, míg korábban a köztudatban ez elég erősen élt. Azt azonban szerencsére még napjainkban is illik betartani, hogy elnyűtt, koszos, szakadt ruhában fogadni is, és érkezni is tilos!

A lakomázás

Amikor mindenki helyet foglalt már az asztalnál, mintha csak étteremben lennénk, a háziasszony jó étvágyat kíván minden kedves vendégnek. Ha ebédet, vagy vacsorát szerveztünk, akkor az előreterítés is fontos, tehát minden szükséges kellék legyen fent az asztalon, már érkezés előtt. Fontos tudni, hogy a vendéget nem hagyhatjuk magára! Azonban az, hogy a háziasszony kit kínál meg először az ételből, az teljes egészében az ő szívére van bízva. Az étkezést követően a befejező szakasz következik: az italkínálás, majd a vendégek tartóztatása, és a kikísérés. Italként érdemes finom borokat kínálni, üdítőt, ásványvizet, és fontos, hogy gondoljunk a sofőrökre is, számukra biztosítsunk alkoholmentes italokat. Illik a meghívottakat az étkezés után még marasztalni, beszélgetni velük, majd a vendégeskedés záróaktusaként kikísérni őket, és elköszönni.

Hasonló bejegyzések