Minden egyes háztípusnak megvan a maga sajátos tulajdonsága, amit nagyon fontos figyelembe venni hőszigetelés esetén. Egy és ugyanazon szigetelőanyag ugyanis korántsem biztos, hogy bármilyen lakáshoz ideális választás, éppen ezért lényeges, hogy jól válasszuk ki az adott otthonhoz ideális alapanyagot. Lássuk az ezzel kapcsolatos alapszabályokat!

Vályog- és téglaház

A vályog- és téglaház a szigetelés szempontjából annyira különbözik egymástól, mint a tűz és a víz. A vályogházakat ugyanis például tilos műanyag szigeteléssel ellátni, az ilyen esetben sokkal inkább az olyan természetes alapanyagú, de még inkább jó légáteresztő hatással bíró szigetelések jöhetnek szóba, mint a nád, a len, a kender vagy a kőzetgyapot.

A téglaházak a legegyszerűbbek a szigetelés szempontjából! Legyen szó akár hagyományos téglás, téglablokkos vagy betonelemes házakról, szinte bármilyen hőszigetelő anyagot használhatunk és hozzá, szinte kizárólag a tulajdonoson vagy a szigetelő szakemberen múlik, hogy melyik kerül kiválasztásra. Fontos, hogy ha építésszel kiviteleztetjük a szigetelést, akkor mindig hallgassunk rá ezen a téren, hiszen egy hő-technikai szakértő mindig sokkal jobban képben van az egyes anyagok sajátosságaival, mint mi. Fontos kiemelni a téglaházaknál a tetők és tetőterek szigetelését, amelyek esetében a nád és a gyapjú mellett a szálas hőszigetelések terjedtek el a leginkább, de érdemes kipróbálni a PUR habos hőszigetelést is, ami bár újdonság, összességében rendkívül jó eredményeket érhetünk el vele.
Rendkívül fontos a téglaházak szigetelése kapcsán az is, hogy egy- vagy többszintes lakásról van-e szó! Az egyszintes házaknál például érdemes hőszigetelést alkalmazni homlokzati falon, de még inkább a mennyezeten, hiszen a hő felfelé száll, ezáltal a plafonon keresztül nagyon sok kellemes levegő elszállhat. Ilyen esetben az egyik legalkalmasabb a hungarocell alkalmazása, de a különféle belső szigetelőanyagok közül is bármelyik szóba jöhet. A többemeletes házak kapcsán egy kicsit más tendenciát kell követni, ezeknél ugyanis inkább a homlokzati hőszigetelésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen az ilyen otthonoknál igazán nagyok az ilyen felületek. Bármilyen külső szigetelési technológia megfelelő lehet ide, amit külső térre ideálisnak gondolunk, a lényeg ezen a téren, hogy minél nagyobb mennyiségű energiát tudjunk megspórolni vele.

Panelházak

A panelházak alapesetben nagyon rossz hőszigeteléssel rendelkeznek, így amennyiben szeretnénk működésüket gazdaságosabbá tenni, nagyon fontos esetükben a homlokzati hőszigetelés. A panelok kapcsán ez az eljárás sokkal másabb, mint a hagyományos téglaépítésű lakóházak kapcsán, noha a felhasznált alapanyagok esetében természetesen már van hasonlóság. Ami eltérő, hogy itt minden esetben valamilyen magasépítészetben járatos vállalkozást kell megkérni a kivitelezéshez, akik a felmérés után javaslatot tesznek az optimális szigetelőanyagra, annak vastagságára és alkalmazási módjára is.

Hasonló bejegyzések